Kunnen bomen zorgen voor betere landbouw? Dat wordt onderzocht in Herent

In Herent zijn vanmiddag enkele nieuwe bomen geplant in het praktijkpunt landbouw, het vroegere provinciale proefcentrum. Ze dienen voor onderzoek naar de combinatie van bomen en landbouw.

In Herent zijn vandaag bomen geplant bij landbouwvelden in het praktijkpunt landbouw van de provincie. De provincie en onderzoekers willen bekijken wat de gevolgen zijn van de combinatie bomen en veldgewassen. Sommige landbouwers hebben liever geen bomen rond hun veld. Toch werd dat eeuwenlang wel gedaan. Maar dan ging het vaak om windvangers zoals wilgen. "Nu willen we het ook met vruchtbomen uitproberen, die combinatie kan positief zijn voor landbouw en natuur", zegt gedeputeerde Monique Swinnen. "Het heeft voordelen, maar het moet goed opgevolgd worden en we moeten goed weten wat het effect is. Landbouwers moeten weten welke teelt bij welke boomsoort past."

Wat als ik maïs of 'patatten' rond  die bomen plant, wat geeft dat dan, kan ik daar nog met mijn machine aan? Dat kunnen we weten door te meten.

Gedeputeerde Monique Swinnen

Zeker met de klimaatswijziging zijn bomen bij en rond velden interessant. Ze kunnen zorgen voor schaduw en minder droogte. Onderzoeker Rutger Tallieu: "Landbouwers kunnen komen kijken naar de opstelling van de bomen en er van leren. Ik hoop dat er dan veel agroforestry-percelen kunnen bijkomen. Zo kunnen we omschakelen naar een andere, meer duurzame manier van landbouw. "

Meest gelezen