Videospeler inladen...

Duizenden boze boeren in India protesteren op nationale stakingsdag tegen landbouwhervormingen

In India hebben duizenden boeren het werk neergelegd. Op deze nationale stakingsdag komen ze de straat op tegen de ingrijpende landbouwhervormingen van premier Narendra Modi. De overheid liberaliseert namelijk de voedingsmarkt en de boeren zeggen dat hun inkomsten daardoor bedreigd zijn. Al twee maanden voeren ze campagne tegen de aangekondigde wetten. Morgen is er opnieuw overleg tussen beide partijen gepland. 

Duizenden boeren verzamelen zich in de buitenwijken van de hoofdstad New Delhi op deze nationale stakingsdag "Bharat Band" genaamd. De boeren uiten hun woede over de nieuwe landbouwwetten die in september werden aangenomen door het Indiase parlement, de wetten werden wel nog niet doorgevoerd. 

Ook deze keer blokkeren ze belangrijke autowegen. De betogers steken foto’s van premier Modi en enkele Indiase bedrijfsleiders in brand. Ze scanderen slogans als "lang leve boereneenheid" en hebben spandoeken mee waarop te lezen staat "geen boeren, geen eten" en "boeren zijn geen terroristen". De boeren kregen steun uit verschillende hoeken. Minstens 11 oppositiepartijen hebben zich achter de nationale staking geschaard. Ook de gigantische groothandelsmarkt in New Delhi is gesloten uit steun voor de boeren. 

(Lees verder onder de foto)

Nationale stakingsdag "Bharat Band"
AFP or licensors

Liberalisering landbouw

De boze boeren stellen de regering een ultimatum over het intrekken van de nieuwe wetten en willen het hele land platleggen. Al is het maar voor enkele uren, omdat ze naar eigen zeggen de gewone man niet te veel overlast willen bezorgen. Ook de politie had gisteren al aangekondigd dat ze proberen om alles zo veel mogelijk zijn gewone gang te laten gaan. 

Het protest draait allemaal rond de liberalisering van de landbouw. De conservatieve hindoe-nationalistische premier Modi zou met deze wetten de economie willen aanzwengelen, de landbouw "efficiënter en moderner maken" en de "ketenen van de boeren verbreken". Maar bij het opstellen van deze wetten werd nooit overleg gepleegd met de boeren.

(Lees verder onder de foto)

Nationale stakingsdag "Bharat Band"
AFP or licensors

Geen gegarandeerd inkomen meer

Maar de boeren zien deze hervormingen allerminst als iets positief. Zo zou er een wet worden afgeschaft waardoor de boeren hun rijst en graan niet meer aan een bepaalde minimumprijs kunnen verkopen aan de overheid. Veel landbouwers vrezen dat ze door de invoering van deze nieuwe wetten niet langer een gegarandeerd inkomen hebben.

In de staten Punjab en Haryana protesteren boeren al langer tegen de nieuwe wetten. De situatie escaleerde vorige week toen tienduizenden boze boeren naar New Delhi marcheerden waar ze de confrontatie aangingen met de politie.

(Lees verder onder de foto)

Nationale stakingsdag "Bharat Band"
AFP or licensors

Gesprekken nog niets opgeleverd

Een meerderheid van alle Indiërs werkt in de landbouw. Het zou om zo’n 600 miljoen mensen gaan die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de landbouw. Volgens oppositielid Rahul Gandhi van Congrespartij maken "deze wetten de boeren tot slaven van de kapitalisten".

De nationale staking volgt op verschillende gesprekken tussen de boeren en de regering. Maar de gesprekken tussen beide partijen hebben nog niets opgeleverd. Morgen zitten ze opnieuw samen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen