Eeklo produceerde afgelopen jaar 30 procent meer groene energie dan nodig voor eigen verbruik

Eeklo heeft het afgelopen jaar meer groene elektriciteit geproduceerd dan de gemeente verbruikt. Dat komt naar eigen zeggen door de 22 windturbines in de stad en de vele zonnepanelen. “We produceerden in 2020 130 procent groene elektriciteit om precies te zijn”, klinkt het. 

De stad Eeklo heeft dit jaar meer energie geproduceerd dan alle inwoners, bedrijven én het ziekenhuis nodig hebben. “We produceerden in totaal 130 procent van ons volledig verbruik”, vertelt schepen Bob D’Haeseleer (Groen) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Windturbines en zonnepanelen

“We konden zoveel elektriciteit produceren omdat er 22 windturbines in de stad staan”, gaat D’Haeseleer verder. “Dat is heel veel voor een stadje van 20.000 inwoners. We zetten dan ook al 20 jaar lang in op hernieuwbare energie. Zo zijn er hier bijvoorbeeld ook veel zonnepanelen. Dat is de sleutel naar ons succes.”

Beloning voor groene energie

Maar het is niet omdat de stad 30 procent meer elektriciteit produceert dan nodig, dat die elektriciteit zomaar overschiet: “In theorie hebben we inderdaad 30 procent te veel energie”, legt D”Haeseleer uit. “Maar in de praktijk verdwijnt alles in de grote pot van Vlaanderen. Dat wil zeggen dat als de kerncentrales zouden stilvallen, wij net zoals alle andere steden en gemeenten zonder elektriciteit zouden kunnen vallen."

"We hebben daarom aan de federale minister van Energie gevraagd om in de toekomst rekening te houden met steden en gemeenten die investeren in hernieuwbare energie. Ze zouden zulke steden bijvoorbeeld kunnen belonen door het percentage hernieuwbare energie te laten meetellen in de berekening van het afschakelplan”, aldus D’Haeseleer. 

Meest gelezen