James Arthur Photography

Infectiologe Erika Vlieghe geëerd met de Gouden Penning

Professor en infectiologe Erika Vlieghe krijgt dit jaar de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Die onderscheiding gaat elk jaar naar iemand die "wetenschap en kunst" op een bijzondere manier naar een breed publiek brengt.

Sinds het begin van de coronacrisis is infectiologe Erika Vlieghe betrokken bij de verschillende adviesorganen in ons land. Onder de voorlopige regering van Sophie Wilmès was ze voorzitter van de GEES (Groep van Experts belast met de Exit Strategie). Na de start van de regering De Croo werd ze aan boord gehaald in het recent opgericht coronacommissariaat. Ook in eerdere gezondheidscrisissen speelde ze al een leidende rol, zo werd ze eerder al aangesteld als ebolacoördinator. 

"Erika Vlieghe neemt sinds de coronapandemie een belangrijke maatschappelijke rol op. Hierbij levert ze grote inspanningen om de interactie tussen wetenschap en maatschappij te bevorderen", zegt Karel Velle, voorzitter van de KVAB. “Het is onze overtuiging dat mede dankzij haar alert optreden de bevolking meer vertrouwen heeft in de wetenschap.” 

De Gouden Penning wordt uitgereikt sinds 1998. Laureaten waren onder meer Emile Boulpaep, Jos Delbeke, Alain Platel, Marleen Temmerman, Jacques Rogge, Philippe Herreweghe, Roger Raveel en Dries Van Noten.  

Meest gelezen