Portefeuille kwijt? 1 op de 5 personen krijgt die niet (meteen) terug bij politie of gemeente

Een op de vijf gevonden portefeuilles gaat verloren bij het politiekantoor of gemeentehuis waar de eerlijke vinder hem binnenbracht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eén-programma "Factcheckers" bij 50 Vlaamse steden en gemeenten.

In de tweede aflevering van het Eén-programma "Factcheckers" zoeken presentatoren Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren uit of gevonden portefeuilles verloren gaan bij gemeentehuizen en politiekantoren. De inspiratie haalden ze bij een grootschalig onderzoek van het Nederlandse tv-programma Rambam (BNNVARA), waaruit bleek dat veel gevonden voorwerpen verloren gaan bij de politie.

De Factcheckers namen de proef op de som voor Vlaanderen en selecteerden 50 - grote en landelijke - steden en gemeenten. Daar brachten ze met een verborgen camera een portefeuille binnen bij een overheidsdienst. Elke portefeuille was gevuld met 90 euro en prullaria als rekeningetjes, een haarelastiek of een sleuteltje. Er werd geen identiteitsbewijs toegevoegd. In totaal ging het om een som van wel 4.500 euro die over heel Vlaanderen werd verspreid.

Opvallend is dat elke overheidsdienst zo zijn eigen manier lijkt te hebben om verloren voorwerpen in ontvangst te nemen en te bewaren. Sommigen noteerden de naam van de eerlijke vinder, anderen namen de portefeuille aan zonder meer. In de gemeente Linter weigerden ze de portefeuille zelfs aan te nemen, en werd erop aangedrongen dat de "eerlijke vinder" hem hield. De rechtmatige eigenaar had in die gemeente dus nooit zijn portefeuille teruggezien.

De grote vraag is natuurlijk: kregen ze de overige 49 portefeuilles terug, en met al het geld er nog in? (Lees verder onder de foto.)

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

1 op de 5 portefeuilles bleef vermist...

Een week later stuurden Thomas, Jan en Britt de zogezegde eigenaars langs de 50 gemeenten. Elke eigenaar gaf op het politiekantoor of gemeentehuis een beschrijving van zijn verloren portefeuille, aangezien ze er geen identiteitsbewijs in hadden achtergelaten.

De resultaten spreken boekdelen: 36 portefeuilles kregen ze terug, 12 waren plots verdwenen en 1 hadden ze nooit kunnen afgeven. In de portefeuille van Huldenberg ontbrak ook 30 euro. In de andere 35 was de 90 euro onaangeroerd.

Geschokt door deze resultaten deden de Factcheckers een tweede poging om de 12 vermiste geldbeugels te vinden. Ze belden anoniem naar de betrokken steden en gemeenten, en zo kwamen de portefeuilles uit Mechelen en Berlaar boven water. Een op de vijf portefeuilles bleef dus vermist.

... tenzij je een tv-maker bent

De grove middelen dan maar. Nadat ze zich kenbaar hadden gemaakt als Factcheckers bij de burgemeesters en korpschefs van de 10 overgebleven gemeenten, kwamen alle portefeuilles boven water. Elke gemeente had daar zo zijn eigen uitleg voor. Zo lagen in Diest en Vorselaar de portefeuilles op een verkeerde plaats bewaard. In Huldenberg is ondertussen een intern onderzoek gestart naar de verdwenen 30 euro.

Het is dus een feit: gevonden portefeuilles verdwijnen in politiekantoren en gemeentehuizen. Nadat iemand het verliest op straat, verliezen de betrokken overheidsdiensten het opnieuw. Enkel als je tweemaal langsgaat of je kenbaar kan maken als tv-maker, gaat de bal aan het rollen. De gewone burger is zijn portefeuille dus voorgoed kwijt.

Thomas, Britt en Jan vragen zich nu af waarom er geen uniform registratiesysteem voor verloren voorwerpen is over heel Vlaanderen. Vier van de gemeenten uit hun experiment gaven alvast aan dat ze de test als een leermoment zien en ermee aan de slag zullen gaan. 

In deze tweede aflevering onderzoekt het trio ook of honden een schuldgevoel hebben en of een gesloten deur je leven kan redden bij een brand.

Je kan deze aflevering van "Factcheckers" herbekijken via VRT NU.

Meest gelezen