Xinhua

Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, blijkt bijna 1 meter hoger te zijn dan eerder was gemeten

Hoe hoog is de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest? Doorgewinterde quizzers antwoorden: 8.848 meter. Willen ze blijven scoren, dan moeten ze daar vanaf nu 86 centimeter aan toevoegen. Het dak van de wereld is voortaan officieel 8.848,86 meter hoog. Dat nieuwe cijfer hebben China en Nepal bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke digitale persconferentie. Beide landen stuurden de voorbije maanden wetenschappers naar de top van de Mount Everest om de precieze hoogte te bepalen. 

8.848,86 meter hoog, of 86 centimeter hoger dan het vorige officiële cijfer. Zo hoog is de Mount Everest volgens de laatste metingen. 

Zowel China als Nepal stuurde de voorbije maanden wetenschappelijke teams naar de top van de Mount Everest om de precieze hoogte te bepalen. De laatste jaren waren immers vaak vragen gerezen of de berg nog wel even hoog is als het officiële cijfer van 8.848 meter aangeeft.

Zou de Everest niet gekrompen zijn na de zware aardbevingen in Nepal in 2015? Is er geen sneeuw weggesmolten door de opwarming van de aarde? Of is de berg misschien net nog gegroeid door de activiteit van de onderliggende aardplaten?

Onderzoeksteams

In mei vorig jaar stuurde Nepal, voor het eerst ooit, een eigen groep van onafhankelijke onderzoekers naar de top van de Mount Everest. China stuurde eerder dit jaar een eigen team, dat eind mei de top bereikte. 

Het resultaat van hun metingen is gebaseerd op klassieke driehoeksmeetkunde en gps-metingen. China en Nepal maakten het gisteren bekend tijdens een gezamenlijke videoconferentie.

Xinhua

Discussie

Beide landen hopen dat het nieuwe cijfer een einde zal maken aan jarenlange discussies over de precieze hoogte van de Mount Everest.  

De hoogte van de hoogste berg ter wereld werd voor het eerst berekend in 1856 en vastgelegd op 8.840 meter boven de zeespiegel. Een taak volbracht door het team van de Britse avonturier George Everest, naar wie de berg uiteindelijk werd genoemd. 

Net geen 100 jaar later, na Indiase metingen in 1955, werd het cijfer bijgesteld naar 8.848 meter hoogte, wat nog altijd officieel werd aangehouden.

Maar een Amerikaanse expeditie van US National Geographic Society kwam in 1999 uit op 8.850 meter. China, dat de sneeuwlaag niet meerekende, kwam in 2005 dan weer uit op "slechts" 8.844 meter. 

Meest gelezen