Archieffoto
AFP or licensors

Opnieuw activisten en oppositieleden gearresteerd in Hongkong

In Hongkong zijn acht leden van de pro-democratische beweging opgepakt voor hun betrokkenheid bij het protest vorige zomer, dat niet werd toegelaten door de regering. Onder de arrestanten bevindt zich de voorzitter van de Democratische Partij. 

Acht Hongkongers werden opgepakt voor hun betrokkenheid bij de protestactie op 1 juli afgelopen zomer. Een van de mannen die gearresteerd werd, is de voorzitter van de Democratische Partij Wu Chi-wai. De man werd in zijn huis opgepakt.

De politie van Hongkong zei in een verklaring dat ze acht mannen tussen 24 en 64 jaar hadden gearresteerd wegens het aanzetten tot, het organiseren van en het deelnemen aan een niet-geautoriseerde bijeenkomst.

Verboden protest 1 juli

Het protest afgelopen zomer op 1 juli werd inderdaad verboden door de autoriteiten, toch kwamen duizenden demonstranten de straat op. Ze verzamelden zich om tegen de nationale veiligheidswet te protesteren, die net door Peking aan Hongkong was opgelegd. 

Traditiegetrouw wordt elk jaar op 1 juli een protestmars gehouden, het is de dag dat Hongkong in 1997 werd overgedragen van de Britten aan Chinese controle. Maar dit jaar werd het protest verboden door de coronapandemie.

(Lees verder onder de foto)

Protest Hongkong 1/07/2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De afgelopen weken werden ook nog andere prominente pro-democratieleden opgepakt zoals de activist Joshua Wong. Hij kreeg ruim 13 maanden cel opgelegd voor zijn rol als een van de leiders bij de zogenaamde "paraplu-protesten".

Groeiende invloed China

Peking en Hongkong houden er erg verschillende visies op na. In Hongkong is er onvrede over de groeiende invloed van China. Sinds vorig jaar wordt er daartegen massaal geprotesteerd. Afgelopen zomer voerde China de omstreden veiligheidswet in om een einde te maken aan de politieke onrust en protesten tegen de regering. 

Protest Hongkong 1/07/2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen