Franse antiterreurparket eist levenslang voor twee verdachten in proces-Charlie Hebdo

Het Franse antiterreurparket heeft een levenslange gevangenisstraf geëist voor twee mannen die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de terreuraanslagen van januari 2015 in en rond Parijs. Tegen 12 anderen worden celstraffen geëist van 5 tot 30 jaar. Een uitspraak wordt volgende week verwacht. 

Vijf jaar geleden werden in drie dagen tijd drie aanslagen gepleegd. Op 7 januari 2015 was de redactie van weekblad Charlie Hebdo het doelwit. De daaropvolgende dagen werd een agent doodgeschoten en was er een aanslag op een joodse supermarkt. Bij de aanslagen, die het begin van een golf van terreur inluidden in Frankrijk, vielen in totaal 17 doden. 

De drie daders van de aanslagen werden doodgeschoten. De 14 beschuldigden die nu terechtstaan voor het speciale hof van assisen in Parijs worden ervan verdacht in meer of mindere mate logistieke hulp te hebben geboden aan de daders van de aanslagen. 

De hoofdverdachte riskeert levenslang voor zijn sleutelrol in de voorbereiding van de aanslagen. Ook een andere verdachte, die bij verstek terechtstaat, moet volgens de aanklagers levenslang de cel in. De andere beschuldigden riskeren celstraffen van 5 tot 30 jaar.

Het proces over de aanslagen ging begin september van start en zit, na herhaaldelijke onderbrekingen, in de laatste rechte lijn. De uitspraak wordt  volgende week verwacht, op 16 december.

Meest gelezen