Liveblog - Minister Verlinden: "Wie terugkomt uit rode zone moet in quarantaine, we gaan dat controleren"

Vanaf 18 december moeten mensen die vanuit een rode zone in het buitenland terugkeren naar België verplicht in quarantaine. De politie zal daarop controleren, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Nederland gaat de coronamaatregelen voorlopig niet versoepelen, ook niet met de eindejaarsperiode. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister van Binnenlandse Zaken: "Bijkomend toezien op naleven van quarantaine bij terugkeer uit rode zone"

"De boodschap moet heel duidelijk zijn: het is belangrijk dat de quarantaine wordt nageleefd door zij die uit een rode zone komen." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De Afspraak" op Canvas. Vanaf 18 december moet iedereen die vanuit een rode zone in het buitenland naar huis terugkeert verplicht 10 dagen in quarantaine. Op dag 7 volgt een coronatest. Als die test negatief is, mag je uit quarantaine.

De regering is van plan om die quarantaine ook effectief te controleren. "We hebben de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het naleven van de quarantaine zeer belangrijk is in het bestrijden van de crisis", aldus minister Verlinden. "We gaan daar bijkomend op inzetten. We doen daar nu het voorbereidend werk voor."

Hoe zal dat gecontroleerd worden? "De politie zal in het kader van grenscontroles kunnen nagaan of het Passagier Lokalisatie Formulier is ingevuld", legt Verlinden uit. "Zulke grenscontroles gebeuren al in het kader van drugs en alcohol en die zullen nu bijkomend gevoerd worden." De contact-en-tracingcenters zullen op basis van het reisformulier mensen eventueel ook kunnen opbellen om te kijken of ze hun test hebben laten doen en of ze zich in quarantaine bevinden, stelt minister Verlinden.

"Het is ook zeker de bedoeling dat we bijkomend gaan toezien op het naleven van de quarantaine", zegt de minister. "De politie zal geen systematische controles doen van deur tot deur om aan te bellen, maar kan wel ingezet worden wanneer zou blijken dat het nodig is om quarantainenaleving te controleren."

Videospeler inladen...

Geen versoepeling van maatregelen in Nederland voor Kerstmis: "Hadden op meer gehoopt, maar het gaat echt niet goed"

Nederland houdt de huidige coronamaatregelen aan, ook met de eindejaarsperiode. Dat zegt premier Mark Ruttte op een persconferentie. "We hadden gehoopt dat er vanaf half december meer mogelijk zou zijn, maar het gaat echt niet goed. Niet op het vlak van besmettingscijfers, maar ook niet in de ziekenhuizen." En dus mogen gezinnen in Nederland maximaal drie personen per dag uitnodigen thuis, ook met de feestdagen. De restaurants en cafés blijven dicht. "We hadden het graag anders gewild. We hadden op meer gehoopt."

"We kunnen er nu voor zorgen dat de cijfers door ons gedrag weer de goede kant uitgaan. Misschien kunnen we dan half januari versoepelen", zegt Rutte. "Of de cijfers blijven stijgen. En dan sluit ik niet uit dat we nog voor Kerstmis bij u terug moeten komen met strengere maatregelen. Dat wil niemand, maar we mogen niet weglopen als het nodig zou zijn."

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland neemt toe op weekbasis. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 43.103 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is zo'n 27 procent meer dan een week eerder, toen 33.949 bevestigde besmettingen werden geregistreerd. 

Lees meer in dit artikel:

Minister Van Quickenborne zit morgen samen met geloofsgemeenschappen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaat morgen samenzitten met de geloofsgemeenschappen, nu de Raad van State het verbod op erediensten heeft verworpen. "We zoeken naar een juist evenwicht tussen godsdienstvrijheid en volksgezondheid", zegt hij op Twitter. 

Ondertussen vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens dat het arrest moet doen nadenken over "creatieve manieren" waarop een veilige kerstviering kan plaatsvinden. "Het is goed dat ook het belang van zingeving in deze donkere tijden wordt benadrukt."

Verbod op erediensten verworpen door Raad van State

Het verbod op erediensten als onderdeel van de coronamaatregelen gaat te ver. Dat oordeelt de Raad van State na een klacht van Joodse organisaties. Momenteel zijn alle fysieke erediensten verboden, met uitzondering van uitvaarten en huwelijken. De Raad van State eist dat ten laatste zondag de maatregel wordt aangepast zodat er op een bepaalde manier erediensten weer mogelijk zijn.

Lees hier meer:

Viroloog Marc Van Ranst in "Het huis": "Plooien voor kritiek op sociale media? Ik kan veel, maar dat niet"

In coronajaar 2020 zijn sommige wetenschappers en experts haast niet uit de nieuwsstudio's of kranten weg te denken. Onder hen ook viroloog Marc Van Ranst (55): van duiding in "De afspraak" op Canvas tot de hoofdrol in een onverwachte YouTubehit, Van Ranst was dit jaar alomtegenwoordig. Maar dat eist ook zijn tol. In "Het huis" op Eén blikt de viroloog terug op enkele bijzonder hectische maanden, in vijf treffende uitspraken. 

Lees meer in dit artikel:

Trump tekent besluit voor "prioritaire" levering van vaccins aan VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een besluit ondertekend dat volgens hem prioriteit zal geven aan de leveringen van vaccins aan de Verenigde Staten. Hij benadrukte de vrees dat de VS een tekort aan dosissen zouden kunnen hebben na de initiële vaccinatiefase.

Met het presidentiële besluit "geeft de Amerikaanse regering voorrang aan de vaccinatie van de Amerikaanse burgers, voordat vaccins naar andere landen worden gestuurd", aldus Trump.

Pfizer/BioNTech, waarvan het vaccin mogelijk de komende dagen toegelaten wordt, is van plan 100 miljoen dosissen aan de VS te leveren. Moderna, waarvan het vaccin mogelijk eind volgende week groen licht krijgt, heeft ook 100 miljoen dosissen beloofd. Er zijn ruim 330 miljoen Amerikanen en de regering zegt dat ze hen allemaal tegen april een vaccin kan aanbieden.

Geen nertsen meer op houderijen in Nederland

Eerder deze week zijn de laatste overgebleven nertsen op houderijen in Nederland gedood. Dat heeft minister van Landbouw Carola Schouten gezegd in de Tweede Kamer. Al eerder was bekend dat de nertsenhouderij nog dit jaar tot een einde zou komen.

Het verbod op het fokken van nertsen is jaren naar voren gehaald omdat de dieren besmet kunnen worden met het coronavirus. De angst is dat het virus onder nertsen blijft bestaan, ook als er voor mensen bijvoorbeeld een vaccin is gevonden. Nertsen worden normaal gesproken aan het einde van het jaar afgemaakt voor hun vacht. Die 'pelsperiode' is nu afgelopen, dus alle nertsen, ook op gezonde bedrijven, zijn gedood.

Nederlandse regering trekt 58,5 miljoen uit tegen eenzaamheid jongeren

De Nederlandse regering komt met 58,5 miljoen euro om eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis tegen te gaan. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend na de persconferentie over corona, waarin premier Mark Rutte al zei dat hiervoor geld zou komen.

Volgens de regering kunnen jongeren nu veel minder dan eerder, terwijl zij zelf doorgaans niet behoren tot risicogroepen die meer bescherming nodig hebben. Eenzaamheid, angst en depressies nemen daardoor toe onder hen.

Van het geld kunnen gemeenten activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, creatieve workshops of online gamesessies. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke coaching en het versterken van mentale weerbaarheid. Alles moet wel binnen de huidige coronaregels passen.

Gemeenten "verwelkomen" creatieve ideeën van jongeren zelf. De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie starten, aldus het ministerie. Het pakket geldt voor iedereen tot 27 jaar. Specifiek is er aandacht voor kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld in achterstandswijken.

Raad van State verwerpt verbod op erediensten

Het verbod op erediensten als onderdeel van de coronamaatregelen gaat te ver, zo oordeelt de Raad van State na een klacht. Momenteel zijn alle fysieke erediensten verboden, met uitzondering van uitvaarten en huwelijken. De Raad van State eist dat er vanaf nu zondag op een bepaalde manier erediensten mogelijk zijn. 

Lees meer in dit artikel:

184 besmettingen bij politiezone Brussel-Elsene sinds begin pandemie

Tot nog toe hebben in totaal 184 personeelsleden van de politiezone Brussel-Elsene positief getest op het coronavirus. Dat meldt gemeente- en politieraadslid Bianca Debaets(CD&V). Tussen maart en oktober werden in het kader van de coronamaatregelen ook meer dan 17.000 boetes extra uitgeschreven.

Acht politieagenten moesten na een positieve test in het ziekenhuis worden opgenomen. "Maar de impact op het absenteïsme is verwaarloosbaar", aldus Debaets. Die schommelt sinds het begin van de pandemie tussen 5 en 17 procent en staat momenteel op 7 procent. Ter vergelijking: in 2019 was het absenteïsme gemiddeld 10 procent. De politiezone moet wel toegeven dat verscheidene agenten in quarantaine werden geplaatst en dat die cijfers niet werden meegeteld bij de afwezigheden.

Tussen maart en oktober schreef de Brusselse politiezone ook 12.600 corona-pv's uit en 4.561 GAS-boetes (gemeentelijke administratieve sancties).

Meest gelezen