© Zoonar.com/Nikolai Sorokin - creative.belgaimage.be

Meerjarenbegroting Mechelen: corona kostte stad al ruim 17 miljoen euro, afbouw schulden vertraagd

De coronacrisis heeft de stad Mechelen al meer dan 17 miljoen euro gekost. Enerzijds aan steunmaatregelen, anderzijds door minder inkomsten. Het afbouwen van de stadsschuld wordt daardoor vertraagd. Toch zal die tegen 2025 met 805 euro per inwoner gedaald zijn. Bovendien maakt het stadsbestuur zich sterk dat er geen enkele geplande investering geschrapt moet worden. 

Het afbouwen van de stadsschulden is vertraagd door de coronacrisis, zegt het stadsbestuur bij het opmaken van de begroting. Steunmaatregelen hebben al meer dan 11 miljoen euro gekost. Daarnaast kwam er meer dan 6 miljoen minder binnen in de stadskas. Maar er zijn ook financiële meevallers: vanaf 2021 kunnen steden zelf de boetes innen voor snelheidsovertredingen in zones 30 en 50. 

Tegen 2025 zal de stadsschuld tot en met 805 euro per inwoner dalen, van 3.580 euro tot 2.775 euro. Er komen dan ook geen nieuwe belastingen en geplande investeringen zullen gewoon doorgaan, kondigt het stadsbestuur aan. 

"Corona hielp bij keuzes"

Er zullen onder meer voet- en fietspaden aangepakt worden en straten heraangelegd worden. Ook van de vernieuwing van enkele stadswijken wordt er werk gemaakt. 

Corona werkte ook inspirerend bij het maken van onze keuzes, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD): "Er komen ook heel wat uitdagingen naar boven. Er is een bewuste keuze gemaakt om bijvoorbeeld extra te investeren in het deeltijds kunstonderwijs. Ook voor sportinfrastructuur gaan we bijkomende middelen vrijmaken. En natuurlijk ook voor groen in de stad. Dat is toch heel belangrijk hebben we de voorbije maanden vastgesteld."

Op het vlak van veiligheid wordt het aantal trajectcontroles uitgebreid. Bij de Mechelse politie komt er ook een sluikstortcel. Ze krijgen ook camera's om sluikstorters op heterdaad te kunnen betrappen. 

Meest gelezen