Mexicanen worden overgevlogen naar België om drugs te maken: "Ze hebben ervaring voor 100 procent zuivere crystal meth"

In België en Nederland zijn de voorbije twee jaar 19 Mexicanen opgepakt in negen illegale labs waar de gevaarlijke synthetische drugs methamfetamine geproduceerd wordt. Dat blijkt uit cijfers die Knack en Le Soir opvroegen. "Mexicaanse laboranten met expertise worden naar hier ingevlogen om 100 procent zuivere methamfetamine te maken", zegt Knack-journalist Kristof Clerix in "De afspraak" op Canvas.

Het verbaast wellicht niemand meer: zowel België als Nederland zijn wereldleverancier als het aankomt op synthetische drugs, zoals amfetamines. Die chemische drugs worden geproduceerd in illegaal opgerichte laboratoria, bijvoorbeeld in afgelegen loodsen of vroegere boerderijen. 

Dat aantal drugslabs is de voorbije jaren sterk gestegen. "In nog geen drie jaar tijd zijn in België alleen al negen labs ontmanteld waar de gevaarlijke synthetische drug methamfetamine, of crystal meth, geproduceerd wordt," zegt Knack-journalist Kristof Clerix in "De afspraak" op Canvas, op basis van cijfers die Knack en Le Soir opvroegen.

WAT IS CRYSTAL METH?  

Crystal meth, of methamfetamine zoals het officieel heet, is een synthetische harddrug. De drug werd vooral bekend na de Amerikaanse cultserie "Breaking Bad". Crystal meth geeft een oppeppend effect, maar is voornamelijk sterk verslavend en destructief. 

Het eerste methlab in ons land werd begin 2018 ontdekt, in de Antwerpse gemeente Vorselaar, aldus Knack. "Maar ook in Limburg zijn verschillende methlabs gevonden, meestal in de grensstreek," zegt Clerix. 

Want heel vaak is er een link met Nederland. Daar zijn er dit jaar alleen al 32 labs ontdekt, blijkt nog uit onderzoek van Knack en Le Soir. Het laatste lab dat daar ontdekt werd, was nog geen tien dagen geleden in Westdorpe, slechts op enkele kilometers van de Belgische grens. En opvallend: speurders troffen er ook enkele Mexicanen aan. 

Mexicanen invliegen voor expertise

Dat is een trend die de politiediensten volgens Clerix de laatste tijd wel vaker zien. "In totaal pakten speurders de voorbije twee jaar 19 Mexicanen op in België en Nederland die betrokken zouden zijn bij de productie van crystal meth", benadrukt Clerix. 

Hoe die Mexicaans-Nederlandse connectie precies werkt, is vooral ontdekt dankzij speurwerk in de geëncrypteerde berichtendienst EncroChatis. Politiediensten hebben de meest geheime berichten kunnen meelezen en zijn zo te weten gekomen dat "enkele onderwereldmakelaars - tussenpersonen - de link vormen tussen de Mexicaanse kartels en hun expertise enerzijds en de Lage Landen anderzijds."

De onderwereldmakelaars zorgen er namelijk voor dat Mexicaanse koks, laboranten dus, met hun ervaring naar hier worden ingevlogen, om hun expertise ter beschikking te stellen van de Nederlandse kartels. Wat kunnen zij dat de Nederlanders niet kunnen? "De truc om van bepaalde grondstoffen 100 procent zuivere methamfetamine te maken. Die truc beheersen de Mexicanen blijkbaar als geen ander."

Harold Versteeg

Chemseks

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs krijgt vanuit één specifieke gebruikersgroep duidelijke signalen over methgebruik. "Blijkbaar gaat het om mannen die elkaar ontmoeten voor een weekend seks met genotsmiddelen," verduidelijkt Clerix.  Of specifieker: de mannen doen aan chemseks. Ze gebruiken meth om hun seksuele prestaties intenser te maken. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt de strijd tegen drugs een absolute prioriteit. "Maar het is niet enkel een Belgisch probleem, het gaat om internationale bewegingen en evoluties," zegt ze in "De afspraak". 

Bekijk het gesprek met journalist Kristof Clerix in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen