Kringwinkel

Minder goederen en klanten in kringwinkels door coronamaatregelen

De kringwinkels hebben een pak minder goederen en klanten gekregen dan de vorig jaar. Dat is het gevolg van de verplichte sluiting van de niet-essentiële winkels door de coronamaatregelen. “Sinds de heropening vorige week, gaat het gelukkig opnieuw  de goede kant uit”, klinkt het bij de Kringwinkel in Turnhout.

Vorig jaar haalde elke Vlaming nog gemiddeld 5,5 kilogram herbruikbare goederen in huis. Volgens een berekening van de kringloopwinkels, zal dat dit jaar een kilogram minder zijn. Dit is het gevolg van de coronamaatregelen en de sluiting van de niet-essentiële winkels.

Uitstap

Een week na de heropening van de kringwinkels loopt het brengen van goederen nog wat stroef, merken ze ook bij de kringloopwinkel in Turnhout. Al komen de klanten stilaan terug. “ Wij hebben altijd een publiek gehad dat het winkelen in de kringwinkel ziet als een uitstap. Ze komen voor een langere tijd langs, wat normaal is, want het is een ontdekkingstocht”, zegt David Verheyden van de Kringloopwinkel in Turnhout. “Dat is natuurlijk in strijd met de regel dat we maar een halfuur per winkel mogen spenderen. Mensen gaan dan na een halfuurtje naar buiten en komen daarna weer verderwinkelen.”

Ondanks het moeilijke jaar, steunen de kringwinkels toch verschillende goede doelen. Zo heeft de kringwinkel van Turhout speelgoed dat niet kon verkocht worden tijdens de coronasluiting weggeschonken aan kwetsbare gezinnen.

 

Meest gelezen