Nederlanders krijgen geen kerstversoepeling: maximaal 3 mensen op bezoek en de horeca blijft dicht 

De zorgwekkende stijging van de coronabesmettingen laat geen ruimte voor enige versoepeling. Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. Als de cijfers de slechte kant blijven uitgaan is een verdere aanscherping van de regels - nog vóór Kerstmis - niet uitgesloten.  

Voorlopig houdt de Nederlandse regering het bij de regels die al van kracht waren. De horeca moet de deuren gesloten houden, en Nederlanders mogen tot drie mensen per dag thuis ontvangen   - kinderen jonger dan 13 niet meegerekend. Ook met kerst, oudjaar en Nieuwjaar gelden die beperkingen. Ze zijn weliswaar iets minder streng dan in België, maar veel Nederlanders hadden toch gehoopt dat het voor de feestdagen wat losser zou mogen.

Volgens Rutte laten de jongste cijfers geen enkele versoepeling toe. Integendeel: hij waarschuwde de Nederlanders dat de regering nog vóór het Kerstmis wordt bijkomende maatregelen zou kunnen nemen. De premier had het over een tweesprong. "Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers toch weer de goede kant op gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik zelfs niet uit dat we voor de Kerst bij u terug komen met nog strengere maatregelen."  

Bekijk hier premier Mark Rutte over de coronamaatregelen en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Utrecht Robin/ABACA

Black Friday?

De voorbije week is het aantal positieve coronatests in Nederland opnieuw fors gestegen, met 27 procent tegenover de week voordien. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt die stijging 'zorgwekkend'. In totaal bleken 43.103  mensen besmet. Een éénduidige verklaring voor die toename is er niet, maar dokter Aura Timen van het RIVM denkt dat het shoppen op Black Friday (op 27 november) een rol kan hebben gespeeld in de verspreiding van het virus. 

Daarnaast hebben ook meer mensen zich laten testen; in totaal ging het om meer dan 320.000 tests  - 60.000 meer dan de week voordien. Ook dat kan de stijging verklaren. Daar staat dan weer tegenover dat ook het percentage positieve tests lichtjes is gestegen - van 11,1 naar 11,6 procent. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Horeca-nota

Er was vandaag in Nederland enige opschudding over een interne nota van het ministerie van Economische Zaken, waarin een analyse werd gemaakt van de mogelijke effecten van een heropening van cafés en restaurants. RTL Nieuws kon die nota inkijken en kwam daarmee naar buiten. Verrassend genoeg was de conclusie dat de heropening van de horeca de verspreiding van het virus eerder zou kunnen afremmen dan bevorderen. Anders gezegd: als cafés en restaurants weer de deuren mochten openen, dan zou dat eerder gunstig dan nadelig kunnen uitpakken. De redenering is dat mensen beter in veilige covid-zekere omstandigheden op restaurant kunnen gaan, dan dat ze bij elkaar thuis over de vloer komen waar ze de corona-regels makkelijker vergeten of aan hun laars lappen. 

Dat bericht klonk de sectorfederatie Koninklijke Horeca Nederland als muziek in de oren. Ze liet weten dat de cafés en restaurants "morgen al" weer open zouden kunnen gaan, en dat die een "deel van de oplossing" konden zijn. 

Toch gaf de regering-Rutte wat betreft de horeca geen krimp. Het aantal opnames in de afdelingen intensieve zorgen ligt nog te hoog om daaraan te kunnen denken, zei Rutte. Over de interne nota liet de regering weten dat het document "niet de lijn van het kabinet" weergeeft. Minister van Economische Zaken Wiebes noemde de analyse in de nota "onvoldragen".  

Meest gelezen