© Harald Eisenberger

Vanaf eind 2023 met de nachttrein van Brussel naar Berlijn? Plannen voor nieuwe "Trans Europe Express" worden concreet

Vanaf december 2023 zou er een nachttrein rijden tussen Brussel en Berlijn. De spoorwegmaatschappijen uit Duitsland (Deutsche Bahn), Frankrijk (SNCF), Oostenrijk (ÖBB) en Zwitserland (SBB) hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend om het nachttreinnet binnen Europa opnieuw verder te ontwikkelen. 

De eerste bijkomende verbindingen zouden er eind 2021 moeten zijn. Vanaf dan zouden er nachttreinen moeten rijden tussen Zürich en Amsterdam en tussen Wenen en Parijs. In december 2022 zou daar dan de lijn Zürich-Rome moeten bijkomen. Nog een jaar later zouden Berlijn-Brussel en Berlijn-Parijs moeten volgen, en eind 2024 Zürich-Barcelona.

België heeft op dit moment één nachttreinverbinding, Brussel-Wenen, die wordt uitgevoerd door de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. De verbinding is als gevolg van het coronavirus voorlopig wel opgeschort. Wanneer die opnieuw herstart, is nog niet duidelijk.

De samenwerking tussen de spoorwegmaatschappijen is een belangrijke stap richting de eerder al aangekondigde heroprichting van de Trans Europ Express. Het doel is steden over heel Europa met elkaar te verbinden met een netwerk van hogesnelheidstreinen en nachttreinen zonder dat er extreem veel extra geïnvesteerd zou moeten worden in infrastructuur. Het originele Trans Europ Express-netwerk werd in 1957 gelanceerd. Maar de luxueuze treinen die vooral door zakenlui gebruikt werden, zijn sinds midden jaren 80 uit het aanbod verdwenen. Tegen 2025 wil de Duitse regering het netwerk opnieuw op poten hebben. 

Als Europa erin slaagt de uurroosters op elkaar af te stemmen, dan "kan reizen met de trein interessanter worden, zelfs over lange afstanden en een geloofwaardig en milieuvriendelijk alternatief vormen voor de luchtvaart", stelt de Duitse minister van Transport Andreas Scheuer. Volgens de spoorwegmaatschappijen kunnen de nachttreinen helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en de klimaatdoelstellingen te halen.

Meest gelezen