Restaurants en traiteurs nu al overvraagd voor kerstmenu's

Bij heel wat horecazaken stromen de aanvragen voor take-away kerstdiners nu al binnen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Limburg. Restaurant Le 54 in Tongeren is bijvoorbeeld al helemaal volgeboekt voor de kerstperiode en Nieuwjaar. 

Het mag een kleine troost zijn voor de horecasector: tijdens de eindejaarsperiode zullen heel wat zaken die afhaalmaaltijden voorzien het druk hebben. De reservaties voor kerstmenu's lopen nu al vlot binnen. Filip Vanheusden, zaakvoerder van 't Borrelhuis en Kwizien in Hasselt en voormalig voorzitter van Horeca Vlaanderen, voelt de stijging in beide zaken. "De vraag is dit jaar groter dan ooit. Daartegenover is het aanbod ook wel heel groot", benadrukt Vanheusden. "Heel wat restaurants bieden zo'n kerstmenu aan. Vooral de ietwat chiquere zaken doen goede zaken tijdens de eindejaarsperiode."

Ook bij Domein Marnsil in Batsheers en bij de restaurant De Slagmolen in Oudsbergen  is de grote vraag te merken. Toch besloten de uitbaters van De Slagmolen om tijdens eindejaar de deuren niét te openen. "Dat is elk jaar ons verlofmoment, en ook nu willen we er even tussenuit. Toch krijgen we heel vaak de vraag binnen of we kerstmenu's aanbieden. We moeten dus heel wat mensen teleurstellen."

Hier en daar krijgen we iets binnen voor bijvoorbeeld 12 mensen, maar dan wordt ons op voorhand gevraagd om de gerechten per vier apart te verpakken

Restaurant Le 54 in Tongeren doet deze eindejaarsperiode goede zaken, en dat is nog vrij zacht uitgedrukt. Daar kan je intussen niets meer bestellen voor de kerstperiode of Nieuwjaar, want ze zitten helemaal volgeboekt. "Dat ging heel snel", vertelt uitbater Alain Danneels. "De bestellingen zijn drie weken vroeger binnengekomen dan andere jaren. Het gaat nu vooral over kleinere bestellingen, voor gezinnen apart dus. Hier en daar krijgen we nog wel iets binnen voor bijvoorbeeld 12 mensen, maar dan wordt ons op voorhand gevraagd om de gerechten per vier apart te verpakken. Zo kan de hele familie toch nog hetzelfde diner eten, maar dan vanuit de eigen eetkamer."

Meest gelezen