Radio 2

Talbot House in Poperinge is weer open en baadt in Britse nostalgische kerstsfeer

Talbot House in Poperinge is opnieuw open, na de sluiting door strengere coronamaatregelen. Nu de Britse toeristen niet meer in de Westhoek geraken, hoopt Talbot House op publiek uit de eigen streek en probeert daarom coronaveilig de kerstsfeer van tijdens de Eerste Wereldoorlog te doen herleven. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge in handen van de Britten. In 1915 richtten Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton er een clubhuis op. De 2 aalmoezeniers deden iets uitzonderlijks: ze sloopten de barrières tussen rangen en standen die in hun thuisland zo belangrijk waren. Talbot House werd een "Every man's club". Iedereen was er welkom. Soldaten kwamen er samen voor een kopje thee, om te praten, een boek te lezen en er werd ook gezongen en gemusiceerd. Talbot House werd na de oorlog voor Poperinge wat de Last Post voor Ieper is: een plaats om na te denken over vroeger en te hopen op betere tijden. 

Opnieuw donkere dagen

In 2020, 2 jaar na de vele herdenkingen van honderd jaar Eerste Wereldoorlog, zijn het opnieuw donkere dagen in de Westhoek. Het is geen oorlog die de mensen binnenhoudt, maar het coronavirus. De Britten waren al die jaren trouw langsgekomen. Vaak met een bijzondere intentie: omdat een overgrootvader of overgrootoom de gruwel heeft meegemaakt. Maar dat publiek moet nu wel afhaken. Talbot House hoopt het coronaveilig te kunnen vervangen door bezoekers uit de eigen streek.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Niet vergezocht

Manager Simon Louagie had bijna de moed verloren. Hij had niet meer verwacht dat Talbot House dit jaar nog zou opengaan. Maar vanaf het weer mocht, heeft het huis met zijn vrijwilligers er alles aan gedaan om het interieur en de tuin onder te dompelen in de kerstsfeer. "Je bent bij ons welkom, voor een kopje thee en crackers, een typisch Brits koekje." Dat Talbot House zo duidelijk de kaart van Kerstmis trekt, is geen wanhoopspoging om publiek te halen. "We zijn het ook een beetje verplicht aan onze geschiedenis", zegt Louagie. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren het de Britse soldaten die kerstfeestjes organiseerden voor de Poperingse kinderen, die door de oorlog geen speelgoed meer hadden. Speciaal voor hen werden cadeautjes geleverd vanuit het Britse rijk."

Al de hele dag zie ik Poperingenaren door het venster naar onze kerstversiering kijken
Simon Louagie, manager Talbot House

Drempelvrees overwinnen

"'t Is precies een beetje een reisgevoel dat je hier krijgt", zegt manager Simon Louagie. "Er hangt hier echt wel een unieke sfeer. De hele dag al kijken mensen binnen door de ramen naar de kerstversiering. We hopen dat veel mensen hun drempelvrees overwinnen en ook binnenkomen. Sommigen denken dat dit hier enkel voor Britten is, maar dat is een misverstand. Al die jaren was Talbot House ook van de Poperingenaren. Het speelgoed van de soldaten bewijst dat. Talbot House is altijd een lichtpunt geweest. Ik hoop dat het dat ook in deze coronatijd kan zijn."

Eén drempel blijft nog: door COVID-19 moet je een tijdslot afspreken, zodat er niet te veel mensen in één keer binnen zijn. Reserveren kan je via een telefoontje naar 057 333 228. 

Meest gelezen