Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hooggerechtshof, dan toch nog betrokken in verkiezingsstrijd, verwerpt klacht van Trump

Opmerkelijk snel en eensgezind hebben de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof een verzoek verworpen van de campagne van president Trump om de certifiëring van de verkiezingsresultaten in Pennsylvania (waar Joe Biden als winnaar uit de bus kwam) te blokkeren. Dat is een duidelijke nederlaag voor Trump. Intussen is er bij het Hooggerechtshof nog een nieuwe zaak aangespannen, verrassend genoeg door de staat Texas.  Ook die démarche lijkt nog weinig kans te maken. 

Onlangs deed president Donald Trump, in een interview met nieuwszender Fox, nog zijn beklag over de moeilijkheid om een betwisting van de verkiezingsuitslag tot bij het Hooggerechtshof in Washington te brengen. Uiteindelijk lukte het de Trump-advocaten toch om een zaak die eerder al de piramide van rechtbanken had doorlopen in de staat Pennsylvania tot op het niveau van het federale Hooggerechtshof te tillen. 

Het mocht niet baten: het Hof wees het verzoek van het Trump-team van de hand. President Trump koesterde de hoop dat het overwegend conservatieve college van rechters hem te hulp zou snellen, maar dat is niet gebeurd. 

Intussen heeft de procureur-generaal van Texas Ken Paxton (in feite de minister van Justitie van de staat) nog een andere route naar het Hooggerechtshof gevonden. Wanneer staten onderling een geschil hebben dat ze niet kunnen oplossen, kan dat Hof een uitspraak doen op basis van het "original jurisdiction"-principe. 

Volgens juristen is het evenwel zo goed als onmogelijk om dat principe hier toe te passen. De vraag is op welke wijze de staat Texas een "partij" kan zijn in de betwisting van de verkiezingsresultaten in vier andere staten. De kans is dan ook groot dat het Hooggerechtshof deze klacht niet zal willen behandelen. 

AFP or licensors

8 december: de "veilige haven" is bereikt

Overigens was dinsdag 8 december de dag waarop de staten met de certificatie van hun verkiezingsresultaten klaar moesten zijn. Maandag 14 december komt het kiescollege samen, en wanneer staten "zes dagen voor de vergadering van het kiescollege" hun resultaten gecertifieerd hebben, moeten die als definitief worden beschouwd. Het is de dag waarop de uitslag veilig wordt gesteld, de zogenaamde "safe harbor"- of "veilige haven"-dag. Dat is zo bepaald in de federale wetgeving op de presidentsverkiezingen. 

De meeste staten zijn inderdaad klaar met de certificatie, ook de strijdstaten die Joe Biden aan zijn overwinning hebben geholpen. Enkel in Wisconsin is de procedure nog niet helemaal rond, omdat daar nog een rechtszaak gaande is. Hoe dan ook zal Biden, op basis van de nu gecertifieerde uitslagen, een meerderheid halen in het kiescollege: zonder Wisconsin heeft hij er 296, mét haalt hij er 306.

De meeste juristen én politieke waarnemers in de VS gaan er dan ook van uit dat de strijd nu helemaal gestreden is en dat Biden zonder enige twijfel de volgende president wordt. Toch hangt er nog een kleine schaduw over het hele proces, omdat het niet volledig valt uit te sluiten dat Republikeinse vertegenwoordigers in het Congres op 6 januari alsnog verzet aantekenen. Dan moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat de door het kiescollege doorgestuurde resultaten op hun beurt tellen en aannemen. Last minute-manoeuvers zouden hoogst ongebruikelijk (en volgens de meeste juristen hoogst ongegrond en ongepast) zijn, maar in het tijdperk van president Trump is niets onmogelijk. 

Meest gelezen