Universiteiten en hogescholen blijven al zeker tot eind februari in code rood

Tot eind februari zal afstandsonderwijs de norm blijven in de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist. Studenten zullen - na de examens - het tweede semester dus met zekerheid in code rood starten. 

De coronamaatregelen die op dit moment gelden in het hoger onderwijs, zullen nog zeker tot eind februari blijven. Na de examens starten studenten het tweede semester dus in code rood, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Dat betekent dat afstandsonderwijs de norm blijft. Enkel voor bijvoorbeeld essentiële practica kunnen er lessen op de campus plaatsvinden.

De situatie is nog altijd precair, we willen geen jojo

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

De beslissing is genomen omdat er op dit moment nog steeds voorzichtigheid is geboden, klinkt het. "Veel studenten en docenten hoopten op een snellere versoepeling, maar we willen geen jojo”, zegt Weyts. “Als we te snel versoepelen, dan moeten we die versoepelingen waarschijnlijk snel weer terugschroeven. Het is beter om nog wat langer op de tanden te bijten, zodat we dan daarna duurzaam kunnen versoepelen. De situatie is op dit moment nog altijd precair”. 

Dat code rood langer geldt is ook samen met alle hogescholen en universiteiten beslist. "We namen die beslissing met z'n allen omdat we studenten en personeel snel zekerheid wilden geven over de start van het tweede semester", zegt Tine Dezeure van de Universiteit van Gent. "Zodat we niet op het laatste moment zouden moeten schakelen. We willen een houvast bieden." De universiteit van Gent koos er meteen zelf voor om de coronamaatregelen nóg langer te laten gelden. Al zeker tot 21 maart opteert de universiteit voor code rood.

Wat betekent code rood precies?

Universiteiten

  • Aulaniet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Lessen in een kleinere groepniet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Practica en labo-oefeningenalle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

Hogescholen

  • Maximaal 10 procent van de studenten mag tegelijkertijd op de campus aanwezig zijn.
  • Lessen in een kleinere groepniet mogelijk, wordt vervangen door afstandsonderwijs. 
  • Practica en labo-oefeningenalle plekken in het lokaal mogen bezet zijn, als iedereen een mondmasker draagt. 

Meest gelezen