Represented by ZUMA Press, Inc.

Venetië verrast door regen en wind, waterkering te laat geactiveerd

De Italiaanse stad Venetië is opnieuw getroffen door overstromingen. Omdat er in korte tijd veel meer regen viel dan was voorspeld, werd de nieuwe waterkeringsmuur MOSE te laat geactiveerd. 

Het nieuwe stormvloedsysteem, bestaande uit 78 kleppen, had in oktober zijn deugdelijkheid al bewezen. Toen beschermde het de stad tegen het wassende water en hielden de Venetianen de voeten droog. Het systeem wordt in werking gezet van zodra er een waterstand wordt verwacht van 130 centimeter boven het gemiddelde. 

De weersvoorspelling voor deze week hield rekening met een stijging tot 120 centimeter: beneden het alarmpeil. Daarom werd MOSE niet geactiveerd. Toen de weergoden nog zwaardere regens aanvoerden dan verwacht, in combinatie met een stevige wind, klom het peil dinsdagnamiddag in ijl tempo tot 145 centimeter. 

Niet alleen het San Marcoplein kwam blank te staan, het water drong ook de San Marco-basiliek binnen. Een verantwoordelijke van de kerk noemde de situatie "verschrikkelijk" en "dramatisch". In Venetië is nu alarmfase rood van kracht.  

Volgens burgemeester Luigi Brugnaro toont de nieuwe overstroming aan dat de procedures voor de activering van de stormvloedkering MOSE moeten worden herzien. 

Bekijk hier beelden van de overstromingen:

Videospeler inladen...
Represented by ZUMA Press, Inc.
Represented by ZUMA Press, Inc.
Represented by ZUMA Press, Inc.
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen