Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert geluksdriehoek om aan eigen geluk te werken

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw heeft vandaag de geluksdriehoek gelanceerd. Daarmee wil het mensen bewuster maken over geluk: hoe kan je je gelukkig en goed in je vel voelen? De driehoek bestaat uit drie bouwstenen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: je goed omringd voelen, je goed voelen en jezelf kunnen zijn. 

Na de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek, lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven een geluksdriehoek met hulpmiddelen om gelukkig te zijn. "We zien dat steeds meer Vlamingen bezig zijn met hun mentaal welbevinden en hun geluk", klinkt het bij Veerle Soyez, experte mentaal welbevinden bij het instituut. "Maar het is niet altijd duidelijk wat er werkt en niet werkt."

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft daarom alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk verzameld - wat het is en hoe je eraan kan werken - in een geluksdriehoek. De driehoek bestaat uit drie bouwstenen: je goed omringd voelen, je goed voelen en jezelf kunnen zijn. Bij iedere bouwsteen horen drie vragen die je uitnodigen om na te denken, zoals: wat vind jij belangrijk in je leven? en hoe beteken jij iets voor anderen?  

Lees verder onder het verslag van "Het Journaal" en de afbeelding van de geluksdriehoek:

Videospeler inladen...

Oranje bol

Maar gelukkig zijn heb je niet helemaal zelf in de hand, klinkt bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het hangt ook een deel af van geluk hebben: een stabiele financiële situatie en een goede fysieke en emotionele gezondheid. 

Er is dan ook een oranje bol het beeld geïntegreerd, die de driehoek uit balans brengt. Die verwijst naar de gebeurtenissen en ervaringen die je uit balans kunnen brengen. "Perfect geluk bestaat niet, en dat is oké", klinkt het.  

Werken aan je geluk

Wie voelt dat het nodig is om ergens aan te werken, kan terecht op www.geluksdriehoek.be, klinkt het bij de organisatie. Op de site kan je oefeningen maken rond de verschillende bouwstenen en daaraan gekoppelde vragen. Daarnaast is er allerlei informatie beschikbaar over thema's zoals veerkracht, stress, verlies, ouderschap, positiviteit en geluk. 

Op de website kunnen bezoekers ook een persoonlijk dashboard maken om er onder andere een "gevoelsdagboek" of de resultaten van de oefeningen bij te houden. 

Bekijk hier een video over de geluksdriehoek:

Meest gelezen