Waarom moet je soms lang wachten op de spoed? Ziekenhuizen leggen het je helder uit in dit filmpje

Zestien ziekenhuizen leggen in een nieuw animatiefilmpje uit hoe de spoedafdeling werkt om zo meer begrip te krijgen voor de lange wachttijden. Als je naar de spoedafdeling gaat, duurt het soms lang voor jij aan de beurt bent. Daar zijn allerlei redenen voor die niet iedereen kent.

Waarom gaat het zo traag op de spoed? Het is een vraag die veel mensen zich stellen nadat ze uren hebben moeten wachten om geholpen te worden op een spoedafdeling in een ziekenhuis. Dat komt omdat ziekenhuizen met een triagesysteem werken. Patiënten worden gesorteerd volgens dringendheid. Wie de meest dringende hulp nodig heeft, komt eerst aan de beurt.

Bekijk het animatiefilmpje hier (en lees voort onder de video):

Begrip creëren

 "We willen graag dat mensen begrijpen dat er een hele organisatie achter die wachttijd zit," legt Catherine Zenner uit. Zij spreekt in naam van het Maria Middelaresziekenhuis in Gent en het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze.  Het zijn 2 van de in totaal 16 ziekenhuizen in Vlaanderen die met het filmpje het hoofd bieden aan ergernis en onbegrip van mensen die moeten wachten. 

Het triagesysteem is niet in elk ziekenhuis hetzelfde, er zijn 2 manieren van aanpak. Maar het filmpje is zodanig gemaakt dat het voor alle ziekenhuizen bruikbaar is. De uniformen van de figuren zijn wel aangepast aan het ziekenhuis in kwestie om het persoonlijk te maken. Op die manier is het herkenbaar voor patiënten.

Groepsaankoop

Cast, een Antwerps bedrijf gespecialiseerd in animatiefilms, heeft het filmpje gemaakt. Het idee om mee te stappen in die bestelling kwam van de Onze-Lieve-Vrouwziekenhuizen in Aalst en het ziekenhuis Maria Middelares in Gent. Andere ziekenhuizen deden mee in de groepsaankoop omdat ze met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. Behalve in de al vermelde ziekenhuizen kan je in Oost-Vlaanderen het filmpje zien op de website of in de wachtruimte bij het Glorieuxziekenhuis in Ronse, het AZ Alma in Eeklo en Sint-Lucas in Gent. 

kasto80

Meest gelezen