Bestellingen voor 20 à 30 personen bij slagers en traiteurs? "Uitzondering, kunnen niet als "champetter" optreden"

Enkele slagers en traiteurs krijgen grote bestellingen binnen voor Kerstmis en Nieuwjaar, hoewel we de feestdagen dit jaar door corona in beperkte kring moeten vieren. Dat meldt "De inspecteur" op Radio 2. Al lijken het op dit moment nog uitzonderingen te zijn. 

Een slager uit de Kempen bond de kat de bel aan en stuurde zijn verhaal anoniem naar "De inspecteur". Hij merkt nu al dat er grote bestellingen worden geplaatst: "Porties van 20 tot 30 personen zijn geen uitzondering."

Lappen heel wat mensen de coronaregels aan hun laars met kerst, of staat onze Kempense slager alleen met zijn verhaal? "De inspecteur" vroeg het aan Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond van beenhouwers, spekslagers en traiteurs.

Claeys valt zeker niet uit de lucht. "Ik denk dat de Kempense slager niet alleen staat, wij horen die verhalen ook en ik denk dat dat over heel België zo is. Al zijn het wel de uitzonderingen."

Volgens hem is het ook niet altijd zo dat wie een grote portie koopt, de regels ook echt zal overtreden met de feestdagen. "Het is ook moeilijk om als slager als een soort champetter op te treden. Er zijn nu eenmaal grote gezinnen of mensen die een deel van hun voedsel afstaan aan goede doelen. Of grootouders die altijd het kerstfeest organiseerden, maar dit jaar die grote portie verdelen en gaan afzetten bij kinderen en kleinkinderen."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bij supermarktketens Delhaize en Colruyt merken ze op dit moment nog geen grote bestellingen. 

Maar wat als iemand tóch zo'n grote bestelling doet? "Wij verwittigen telkens de klanten dat ze moeten rekening houden met COVID-19 en de maatregelen, en dat wij niet aansprakelijk zijn als ze meer mensen uitnodigen dan ze mogen. Maar de klant blijft koning. Wij zijn geen champetter of politieman."

Volgens Claeys is dat dan ook de best mogelijke manier om ermee om te gaan, want als de keurslager zijn klant wegstuurt, koopt die gewoon zijn vlees ergens anders. "Aan de kassa van de supermarkt zal er niemand zeggen: 'Kijk meneer, je bent maar met twee, en je hebt kalkoenvlees mee voor 8 personen'."

Meest gelezen