Abel sleurde vriend Younes uit Genk door zijn jaar in de gevangenis: “Ik liet Younes meedromen aan de telefoon”

Abel (20) en Younes (20) uit Genk deelden dezelfde tienerdroom: de wereld veroveren als freestyle voetballer. Terwijl het de eerste voor de wind ging, dwaalde Younes van het rechte pad af. Hij zat een jaar vast in de gevangenis en mocht tot overmaat van ramp niet meer trainen. Abel oefende dapper verder, maar verloor zijn getalenteerde kompaan intussen niet uit het oog. 

“Ik belde Younes elke week om hem bij te praten over mijn vorderingen", vertelt Abel. "Ik wilde mijn vriend inspireren zodat hij een tweede kans met beide handen zou grijpen.” 

Sinds Younes thuiszit met een enkelband, trainen de twee vrienden verder voor het Belgisch kampioenschap freestyle voetbal. Voor de garage van het huis waar Younes verblijft, rolden de jongens een tapijt uit om te kunnen oefenen. “Ik moet altijd naar hier komen omdat Younes dit stukje grond niet mag verlaten", vertelt Abel, "maar dat heb ik graag voor hem over."

 Younes grinnikt: “Als de bal op straat rolt, is het wel Abel die er achteraan moet hollen. Ik mag nu eenmaal niet verder komen dan de brievenbus.” Voor wie nog niet mee was met de hype, licht Abel freestyle voetbal kort en bondig toe: “Het is het uitvoeren van creatieve en technische trucjes met de bal, gepaard met een hoog entertainmentgehalte.”

Optreden met Thibaut Courtois

De twintigers uit Driehoeven en Winterslag leerden elkaar kennen in het Atlascollege van Genk. Younes stal er de show op de speelplaats met zelf aangeleerde acrobatische trucjes met de bal. “Ik keek altijd vol bewondering naar zijn skills”, geeft Abel toe. “Toen ik hem op een dag op Ketnet zag, was ik niet meer te houden. Dat wilde ik ook kunnen!” 

De twee talenten groeiden samen op, werden beter en beter en schuimden al snel shows af in heel Nederland en België. “We trainden twee keer per week samen in een zaaltje dat we huurden en traden veel op voor kinderen en jongeren. Ooit deden we zelfs een show met Thibaut Courtois en stonden we in het stadion van KRC Genk”, vervolgt hij.

We droomden samen aan de telefoon al van het Belgisch kampioenschap

De toekomst lachte beide vrienden toe, tot Younes in september 2019 plots voor een donkere periode stond. “Ik werd gestraft voor foute beslissingen die ik eerder had gemaakt", vertelt Younes, "en ik moest een jaar naar de gevangenis. Het feit dat ik niet meer kon freestylen woog het zwaarste. Gelukkig kon ik één keer per week mijn energie kwijt tijdens een potje zaalvoetbal. Tot corona ook daar een stokje voor stak.” 

“Ik heb hem elke week gebeld”, benadrukt zijn vriend Abel. “Ik geloofde in Younes! Ik praatte hem bij over mijn wedstrijden en shows en hoopte dat mijn gedrevenheid aanstekelijk zou werken. We droomden samen aan de telefoon al van het Belgisch kampioenschap.” 

Younes’ ogen lichten op. “Klopt”, bevestigt hij. “Het leven in de gevangenis is elke dag hetzelfde. Maar dankzij Abel had ik elke week een gesprek om naar uit te kijken. Zo kon ik mij vastklampen aan een doel.” 

Kinderen in moeilijkheden helpen

Nu Younes thuiszit met een enkelband heeft hij opnieuw plannen. “Ik ben heel gemotiveerd en ben een vat vol positiviteit. Meteen nadat ik de gevangenis had verlaten, ben ik beginnen trainen. Weer naar de bal grijpen was letterlijk het eerste wat ik deed! Zodra ik weer helemaal vrij ben, wil ik samen met Abel training geven aan jongens en meisjes die willen leren freestylen. Ik wil mij vooral bezighouden met kinderen die het moeilijk hebben, en net zoals ik een passie kunnen gebruiken."

“En we willen natuurlijk samen naar het Belgisch kampioenschap”, vult Abel aan. “Het mooiste zou zijn als wij als vrienden tegenover elkaar komen te staan. We kennen elkaar door en door, dus dat zou een grandioos spektakel opleveren. Ik ben heel trots op mijn vriend. Hij bewijst dat het mogelijk is om jezelf te herpakken, zolang je maar een doel voor ogen houdt!”

Meest gelezen