© 2019 SOPA Images

Amerikaanse Justitie wil dat Facebook dochterbedrijven Instagram en WhatsApp afstoot

De Amerikaanse toezichthouder FTC en 46 Amerikaanse staten beschuldigen Facebook van een machtsmisbruik en het bezitten van een illegaal monopolie op de markt van sociale media. Om dat te doorbreken moet het bedrijf zijn twee belangrijkste dochterbedrijven afstoten: Instagram en WhatsApp. Het wordt wellicht een lange juridische strijd.

Volgens de aanklacht misbruikte Facebook zijn marktmacht stelselmatig en bezit het bedrijf een "illegaal monopolie". Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie.

De FTC wil dat Facebook gestraft wordt en het machtsmisbruik goedmaakt. Dat zou kunnen door onderdelen af te stoten, waaronder WhatsApp en Instagram. Ook zou Facebook de voorwaarden voor softwareontwikkelaars moeten aanpassen en voortaan van tevoren goedkeuring moeten vragen als het een bedrijf wil overnemen. Eerder dit jaar kocht Facebook nog het bekende gifjesplatform GIPHY.

Er staat de FTC ongetwijfeld een lange juridische strijd te wachten, waarbij Facebook er alles aan zal doen om te voorkomen dat het daadwerkelijk Instagram en WhatsApp zal moeten afstoten. De twee apps worden gezien als essentiële onderdelen van het bedrijf. Facebook is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf zegt daardoor dat opsplitsen niet mogelijk is.

Facebook kreeg een tik op de beurs na bekendmaking van de aanklacht. Het aandeel werd tot ruim 4 procent minder waard.

Meest gelezen