Opgelet voor "avocadohand": "In zelfde rijtje letsels als oesters openen, vuurwerk afsteken of fondue op tafel zetten"

In Nederland waarschuwen plastisch chirurgen voor het toenemende fenomeen van de "avocadohand". Daarmee doelen ze op letsels aan de vingers of de handpalm wanneer het fout loopt bij het ontpitten van de vrucht. "Probeer de pit niet eruit te tillen, maar hak erin met je mes", zegt plastisch chirurg Jan Vranckx van het UZ Leuven.

"Plastisch chirurgen worden steeds vaker geconfronteerd met handletsel als gevolg van het verkeerd ontpitten van avocado's." Zo begint de officiële waarschuwing voor het fenomeen van de "avocadohand" die de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op haar website heeft geplaatst.

"De populariteit van de vrucht leidt tot een groeiend aantal patiënten met zogeheten "avocadoletsel", een snee aan de basis van een vinger met zenuwbeschadiging. De NVPC roept Nederlandse supermarkten en producenten op om de "ontpit-instructie" bij avocado’s aan te passen." 

"Op dit moment bevat de instructie vaak nog de optie om de pit met een mes te verwijderen, terwijl het risico op uitschieten hierbij aanzienlijk is. Onderzoek uit de Verenigde Staten laat zien dat jaarlijks 8.000 Amerikanen een avocadogerelateerde verwonding oplopen. Hoewel er nog geen exacte cijfers zijn voor Nederland, zien veel plastisch chirurgen wekelijks meerdere slachtoffers met "avocadoletsel"."

Zenuwen

"In Vlaanderen loopt het nog niet zo'n vaart", zegt plastisch chirurg Jan Vranckx van het UZ Leuven in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Toch mag de "avocadohand" worden toegevoegd aan het beruchte rijtje van oesters openen, vuurwerk afsteken en fonduetoestellen op tafel zetten. Nu zijn er dus ook avocadotrauma's."

Beluister hier het gesprek met Jan Vranckx in "Nieuwe feiten" (en lees voort onder de audio):

© Magdalena Iordache - creative.belgaimage.be

Vranckx benadrukt dat het een slecht idee is om de avocadohelft die je wil ontpitten in de ene hand vast te nemen en met de punt van een mes in je andere hand te proberen de pit eruit te wippen of te tillen. "Je ziet zo wat er kan gebeuren, het mes schuift uit en duikt in de punt van je wijsvinger of in het topje van je duim."

"Op die plekken zitten een bloedvat en een zenuw. Dat bloedvat maakt deel uit van een netwerk, dus dat kan niet zoveel kwaad. Het bloedt, maar je kan erop duwen en het stelpt wel. Die zenuw is een ander probleem. Die is heel klein en heeft weinig zijtakken op die plekken."

"Als die zenuw doormidden is, geeft dat een verlies van gevoel in het topje van de wijsvinger en van de duim. Als je een schroef wil vastdraaien of iets fijns wil vastnemen, dan is dat precies de plaats waar je dat voelt. Als het gevoel daar weg is, dan ben je toch belemmerd bij het uitvoeren van fijne handelingen."

Operatiemicroscoop

Volgens Vranckx is het bij een avocadoletsel belangrijk snel te handelen. "Als je er snel bij bent, de eerste dagen na het voorval, dan kunnen we die zenuw onder de operatiemicroscoop weer aaneen zetten. Dan is de tendens dat het deugdelijk geneest. Laat je het weken of maanden op zijn beloop, dan kruipt zoveel littekenweefsel in die zenuw dat de kans om fijngevoeligheid terug te krijgen drastisch vermindert."

Een avocado veilig ontpitten kan wel degelijk. "Een echte kok zal weten te vertellen dat je de avocadohelft met de pit in met een handschoen in je ene hand neemt en met een groot scherp mes in de andere hand in de pit hakt. Dan kan je die er zo uit tillen." De pit met een lepel uit de avocadohelft wrikken, is ook een goed idee.

De NVPC reikt nog een veilige manier aan om een avocado te ontpitten, met een speciaal mes. Hoe dat in zijn werk gaat, kan je in dit filmpje bekijken:

Meest gelezen