Radio 2

Beeldjes op verkeerslichten in Kortrijk worden weggehaald: “Te gevaarlijk om chauffeurs af te leiden”

In Kortrijk verwijdert het Agentschap Wegen en Verkeer beeldjes die op verkeerslichten staan. Het zijn kleine, gele figuren die er door onbekenden zijn geplaatst. Sommige staan er al een hele tijd, maar het agentschap zegt dat ze illegaal zijn en dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor chauffeurs. 

De beeldjes zijn ongeveer 15 centimeter groot en hebben telkens dezelfde gele kleur als de paal waarop ze staan. Het zijn miniaturen van historische figuren zoals prinsessen, herders en muzikanten. Ze lijken op de “postuurkes”, zoals ze vroeger in bijna elk huis op de vensterbank of schouw stonden.

Illegaal en gevaarlijk

Ze stonden onder meer op het kruispunt Gentpoort, Menenpoort, Brugsepoort en Sint-Jansput op Overleie. Sommige staan er al jaren, andere zijn er recent bijgekomen. “Maar er zijn er nu te veel en ze zijn illegaal”, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. “Hoe mooi en sympathiek die beeldjes ook zijn, ze hebben op dit moment geen plaats in het openbaar domein”, zegt woordvoerster Veva Daniëls. "Verkeerslichten zijn openbaar domein. Als je daar iets extra wil plaatsen, moet je aan ons een vergunning vragen en kan je daar toelating voor krijgen. De kunstenaar die deze beeldjes heeft geplaatst, heeft daar geen vergunning voor."

Als de eigenaar ze terug wil, kan hij ze komen ophalen. Hij betaalt dan wel een kleine administratieve kost voor de verwijdering daarvan. 

Radio 2

Meest gelezen