Radio 2

Burgemeester Dendermonde weet (nog) niet wie monoliet in aardappelveld plaatste: "Maar Baasrode is nu wel wereldberoemd" 

In Dendermonde gaan de wildste verhalen de ronde over wie er achter de "monoliet" in deelgemeente Baasrode zit en ook burgemeester Piet Buyse (CD&V) tast voorlopig nog in het duister. "Dit heeft Baasrode internationaal op de kaart gezet. Het is nu een werelddorp!” 

Baasrode kreeg de afgelopen uren heel wat aandacht van de internationale pers. Onder meer The New York Times, The Independent, USA Today én zelfs enkele Indonesische kranten hebben het over "de mysterieuze monoliet" die nu ook in België opduikt. “Het is fantastisch dat de monoliet ons op de wereldkaart zet”, reageert burgemeester van Dendermonde Piet Buyse.

Eerst stond de monoliet in Utah, nu in Baasrode, dat is een hele eer!

Piet Buyse (CD&V), burgemeestser Dendermonde

Dendermonde zag door de coronapandemie hun 10-jaarlijkse Ros Beiaardstoet in het water vallen, maar ze krijgen nu wel een metalen "monoliet" in de plaats: “Gelukkig is die monoliet helemaal coronaveilig”, zegt Piet Buyse. “Hij staat maar wat eenzaam te wezen in een veld.” Maar hoe eenzaam de monoliet ook mag zijn, hij is toch spraakmakend: “De eerste monoliet dook op in Utah en gaat nu de wereld rond. Dat hij nu ook in Baasrode mag staan is een hele eer!”

Glazenwasser op bezoek

“Gisterenavond was het gemeenteraad en zelfs daar kon niemand over de mysterieuze paal zwijgen”, gaat Buyse verder. “Er wordt heel veel over gesproken en sommige mensen vinden dat we er ook een evenement rond moeten organiseren. Dat gaan we even niet doen, er is nog altijd een coronapandemie en een samenscholingsverbod. Maar we mogen zeker wel trots zijn.” De monoliet werd gisteren alvast onder handen genomen door een glazenwasser zodat hij in volle glorie - en van op veilige afstand -kan bezocht worden. 

(Lees verder onder de video van de glazenwasser.)

Een stunt?

Er is veel aandacht voor de stalen paal, maar wie heeft die nu eigenlijk in het aardappelveld geplaatst? Volgens kunstenaar Arne Quinze zou het in ieder geval niet gaan om een originele monoliet. En ook Piet Buyse heeft dat vermoeden: “Baasrode bestaat dit jaar 1.200 jaar. Die monoliet is voor het dorp dus eigenlijk een fantastische voorbode van een feestjaar dat ze organiseren om de oprichting van Baasrode te vieren. Wie weet heeft het ene wel met het andere te maken?" Het feestcomité ontkent alvast stellig achter de stunt te zitten. Het mysterie blijft dus groot...  

kasto80

Meest gelezen