Commotie over Mohammedcartoon bij studenten Karel de Grote Hogeschool: "Weten niet wat bedoeling docent was, maar dit kan niet"

De directie van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen is met een onderzoek gestart nadat commotie was ontstaan over een Mohammedcartoon met een uitdagende tekst erbij. Een docent van KdG had die laten zien tijdens een online les en een student zette de cartoon op sociale media. Dat lokte een golf van verontwaardiging uit. De studentenraad van KdG reageert scherp. "Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect", klinkt het.

Een docent van KdG had de bewuste cartoon van de profeet Mohammed getoond aan studenten rechtspraktijk tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst.  Het ging om een cartoon van de satirische website 't Scheldt, waarop de profeet Mohammed was afgebeeld, met deze tekst erbij: "Islamlogica. Beledigd door cartoons en kritiek, maar niet beledigd door onthoofding, verkrachting, zelfmoordaanslagen, pedofilie ..." Achteraf zette één van de studenten de cartoon op sociale media en dat lokte heel wat reactie uit bij de studenten. 

Als je als student deze cartoon krijgt voorgeschoteld, raakt dat aan je hart

Studentenraad KdG in een bericht op Facebook

De A-raad, dat is de studentenraad van KdG met studenten met Antwerpse en andere roots, heeft het tonen van de bewuste cartoon al veroordeeld. "Als je als student deze PowerPoint krijgt voorgeschoteld, raakt dat aan je hart. Deze dia getuigt van een totaal gebrek aan respect", staat te lezen in een bericht op Facebook. "We weten niet wat de bedoeling van de docent was, maar dat maakt nog weinig uit. Dit kan niet. Punt."

KdG distantieert zich van de inhoud van deze cartoon en staat open voor alle levensbeschouwingen

KdG in een reactie op Facebook

De Karel de Grote Hogeschool heeft intussen de les herbekeken en gepraat met de betrokken docent en studenten. Ze erkent dat de cartoon zonder meer schokkend en racistisch is maar vindt ook dat de cartoon wel degelijk getoond mocht worden in de les. "Deze cartoon kaderde in een les over de spanning die kan ontstaan tussen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Dit debat voeren in de context van online onderwijs is extra uitdagend. De cartoon en andere voorbeelden uit de actualiteit kwamen aan bod om studenten rechtspraktijk degelijk voor te bereiden op hun toekomstige beroepspraktijk", staat te lezen in een persbericht.

De directie betreurt dat de cartoon studenten en medewerkers heeft geraakt en wil ook de komende weken in gesprek blijven gaan met de studenten. "Iedereen is welkom aan KdG, wie je ook bent, wat je achtergrond ook is", besluit de perstekst. 

Meest gelezen