Represented by ZUMA Press, Inc.

Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau: documenten over coronavaccin van Pfizer/BioNTech ingekeken

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in Amsterdam is het doelwit geworden van een cyberaanval. Daarbij zouden de hackers documenten over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech hebben kunnen inkijken. Dat meldt BioNTech in een persbericht en bevestigt Pfizer aan onze redactie.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft meteen een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten. Het EMA zegt geen verdere details te kunnen geven in verband met het onderzoek. Het is dus niet duidelijk wie achter de aanval zit en hoe de kraakpoging is uitgevoerd.

BioNTech laat in een persmededeling weten dat ze door het EMA op de hoogte zijn gesteld dat documenten op de EMA-servers over hun coronavaccin "onrechtmatig zijn bekeken". Het agentschap van de Europese Unie beoordeelt momenteel of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt.

Het is niet helemaal duidelijk wat er in de ingekeken documenten staat, maar het zou gaan om documenten die deel uitmaken van het aanvraagdossier voor de goedkeuring om op de markt te komen. Er zouden bijvoorbeeld geen persoonsgegevens van testpersonen in staan, meldt Pfizer aan onze redactie.

Volgens Pfizer heeft het EMA laten weten dat de aanval geen gevolgen heeft voor de timing voor eventuele goedkeuring van het vaccin. Die goedkeuring wordt nog voor het einde van het jaar verwacht. Het EMA buigt zich ook nog over vaccins van Moderna en AstraZeneca/Oxford.

Meest gelezen