Solva

Half jaar elektrische deelauto’s in Vlaamse Ardennen: “Ook op het platteland is het een succes”

Een half jaar geleden is het elektrisch deelautosysteem ingevoerd in 15 gemeenten in de regio van de Vlaamse Ardennen en Aalst. “Het blijkt ook op het platteland een succes te zijn”, zegt Ewout Depauw van intercommunale Solva. “Wie 1 keer heeft gereden, doet meestal ook een volgende rit.”

Deelauto’s zijn al een lange tijd populair in grote steden, maar intercommunale Solva zorgde voor een primeur in ons land toen ze ook elektrische deelauto’s introduceerde in enkele landelijke gemeenten in ons land. “Het klinkt misschien verbazingwekkend, maar er is ook veel interesse bij de bewoners van het platteland”, vertelt Ewout Depauw van Solva. 

Meer dan 1 rit

De inwoners van 13 steden en gemeenten kunnen gebruik maken van de deelauto's van Solva: Aalst, Lede, Haaltert, Erpe-Mere, Denderleeuw, Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele, Herzele, Zottegem, Geraardsbergen, Lierde, Brakel, Maarkedal, Ronse en Kluisbergen. "Het gaat dus zowel om steden als om landelijke gebieden", gaat Depauw verder. “Op amper 6 maanden tijd zitten we intussen over de 1.000 ritten met het autodeelsysteem. Daaruit kan ik besluiten dat het toch een succes is. We voelen dat er overal veel interesse is.”

Maar hoe weet Solva nu eigenlijk dat de gebruikers tevreden zijn van het systeem? “Na de reservatie vragen we altijd om in de app een score te geven”, legt Depauw uit. “Daaruit blijkt dat de gebruikers het systeem echt wel appreciëren. Als iemand een eerste rit heeft gedaan, volgt er bijna altijd nog een volgende. Als we alleen maar eerste ritten zouden zien, dan scheelt er iets met ons systeem natuurlijk. Maar tot nu toe lijkt iedereen heel tevreden.”

Nieuwe elektrische wagens

De goede score komt er niet alleen maar op het autodeelsysteem, maar ook op de wagens: “Mensen vinden het duidelijk erg aangenaam om te rijden met een elektrische wagen”, zegt Depauw nog. “Het zijn dan ook stuk voor stuk splinternieuwe auto’s.”

Het autodeelsysteem in de Vlaamse Ardennen is volgens Solva dus een succes. Op termijn wil de intercommunale het dan ook uitbreiden. “Door de coronapandemie hebben we in bepaalde gemeenten nog geen infosessie kunnen geven. Van zodra dat weer kan, zullen we dat dan ook doen. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om mensen een testrit te kunnen aanbieden. Daar gaan we volgend jaar op inzetten zodat we de eerste drempel naar autodelen kunnen wegwerken.”

kasto80

Meest gelezen