Yorick Jansens

Havenprocureur moet drugssmokkel efficiënter helpen aanpakken

Er moeten procureurs komen die specifiek bevoegd zijn voor de haven. Dat zegt Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in de Tijd. Zo’n havenprocureur moet helpen om de drugssmokkel in de haven aan te pakken. Doordat de haven zowel in het arrondissement Antwerpen als Oost-Vlaanderen ligt, zijn er verschillende parketten, onderzoeksrechters en rechtbanken bevoegd en dat maakt de strijd tegen drugs een pak moeilijker, volgens Van Quickenborne.

Met haar linker- en rechteroever ligt de haven in twee verschillende arrondissementen: Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wanneer er bijvoorbeeld drugssmokkel wordt vastgesteld, zijn er dan ook verschillende parketten, onderzoeksrechter en rechtbanken bevoegd.

We hebben een vijand die sterk gewapend is en daar moeten we eenheid van commando tegenover kunnen plaatsen

Vincent Van Quickenborne, Minister van Justitie (Open VLD)

Dat is te ingewikkeld volgens Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Hierdoor is er een gebrek aan eenheid in commando. Er wordt ook te weinig gecoördineerd”, aldus Van Quickenborne. “We hebben een vijand die sterk gewapend is en daar moeten we eenheid van commando tegenover kunnen plaatsen.”

Havenverbod

Het is de bedoeling dat de eerste havenprocureur in het voorjaar van volgend jaar al aan de slag gaat. “De bedoeling is dat die persoon in eerste plaats gevonden wordt in de schoot van het parket van Antwerpen, omdat men daar de capaciteit heeft. Er moeten wel goede afspraken gemaakt worden tussen de procureurs generaal van zowel Antwerpen als Oost-Vlaanderen, zodat we samen de strijd kunnen voeren.”

Van Quickenborne wil ook dat rechters in de toekomst een havenverbod kunnen opleggen. Mensen die veroordeeld zijn voor drugsfeiten, krijgen dan geen toegang meer tot de haven.

kasto80

Meest gelezen