Pixabay

16 buurten in Gooik krijgen allemaal een kerststal

Aan kerstsfeer in Gooik dit jaar geen gebrek; 16 buurten gaan hun eigen kerststal bouwen. De buurten krijgen van de gemeente daarvoor een budget. De burgemeester hoopt met dit soort projecten inwoners aan te sporen om mee te denken over het beleid van de gemeente.

De gemeente had in haar begroting een budget van 25.000 euro voorzien voor ideeën van burgers. Tijdens de kerstperiode zijn er heel wat ideeën ingestuurd om de gemeente om te toveren in een magisch kerstdorp. Eén van de voorstellen die het gehaald heeft, is om in elke buurt een kerststal te bouwen. "Wij hebben in de begroting 25.000 euro voorzien om initiatieven van buurten met begrotingsgeld lokaal te kunnen uitwerken", zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). "En 16 buurten hebben daarop ingetekend. Ze willen elk een zo degelijk mogelijk kerststal bouwen, zodanig dat het in de buurt een heel gezellig gebeuren wordt."

Doomst vindt het voor zijn gemeente belangrijk dat de buurten met het begrotingsgeld dit soort projectjes kunnen uitbouwen. "We hopen dat met zo'n kerststal, waar iedereen toch een handje toesteekt, om een klein stukje aan beleidsopbouw te doen. Zo leren mensen dat ze ook zelf makkelijk dingen kunnen organiseren, dat ze daar steun voor krijgen en dat ze ook kunnen en mogen meedenken over het beleid naar de gemeente toe."

Wandeling

Pascal de Leener van buurtcomité 't Oeiken is momenteel de laatste hand aan het leggen aan de stal van zijn buurt. "De kerststal staat op z'n plaats, en de afwerking doen we dan zaterdag", zegt hij in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We willen met zo'n stal extra licht in de buurt brengen. We gaan met de buurtcomités ook een wandeling organiseren in een lus van een tien kilometer langs elk kraampje. Bij elk stalletje zal een vraag gesteld worden waar je dan iets mee kan winnen."

Meest gelezen