Krantenwinkels niet blij nu Bpost kranten wil verkopen in postkantoren

Uitbaters van krantenwinkels vinden het geen goed nieuws dat Bpost in postkantoren kranten en snoep wil gaan verkopen. Je zou er zelfs documenten kunnen printen of kopiëren. En dat zijn allemaal diensten en producten waar krantenwinkels hun inkomsten uit halen.

Sven Ghysels baat samen met zijn broer de krantenwinkel Svenne Gazet uit in Halle. Hij schrok toen hij het nieuws hoorde over de plannen van Bpost om in postkantoren kranten te gaan verkopen. "Een paar jaar geleden is Bpost begonnen met het verkopen van Lottobiljetten, wat één van onze belangrijkste inkomsten is," vertelt Sven. "En nu willen ze ook nog kranten en tijdschriften aanbieden. Dat wordt een grote concurrentie voor ons. En mijn krantenwinkel ligt dan ook nog eens recht tegenover het postkantoor."

12 uur per dag open

De krantenwinkels hebben het de laatste jaren niet makkelijk, meer en meer uitbaters kunnen het hoofd niet meer boven water houden. "Wij werken heel hard", zegt Sven. "Wij zijn open van 6 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds. We worden steeds minder gesteund door krantenuitgevers en door Lotto. De krantenverkoop gebeurt vooral via abonnementen, die prijs is lager. Voor de losse verkoop van kranten moeten wij de prijs vragen die krantenuitgevers bepalen en die prijs stijgt ieder jaar."

Wij moeten altijd aan de klant uitleggen waarom een krant zo duur is 

Krantenwinkeluitbater Sven

Ondanks de mogelijke concurrentie die eraan komt, blijft Sven positief. "Ik ben nu acht jaar bezig met de winkel. Mijn broer en ik zien het allemaal nog zitten. Maar wat wel op mijn gemoed werkt, is dat wij altijd aan klanten moeten uitleggen waarom een krant zo duur is. Terwijl wij die prijs niet bepalen. Toen ik begon, kostte de krant 1,30 euro en nu is dat 2,50 euro. En we hebben het bericht gekregen dat de krant in januari weer duurder wordt."

Meest gelezen