Radio 2/Belga

Kunstenaar Arne Quinze: "Die monoliet in Baasrode is zeker een grap"

De veelbesproken monoliet die in Baasrode in een aardappelveld staat is volgens kunstenaar Arne Quinze een grap. Hij vermoedt dat grappenmakers de werken uit het buitenland hebben nagebootst. "Maar dat mag gerust, we mogen al eens lachen", zegt de kunstenaar.

Arne Quinze, een kunstenaar uit Sint-Martens-Latem, werkt zelf veel met metaal en staal. Een expert dus. Radio 2 Oost-Vlaanderen polst bij hem wat hij van de stalen monoliet in Baasrode, bij Dendermonde, vindt: "Ik weet zeker dat dat een grap is. Wat mag natuurlijk", zegt Quinze. Het vermoeden van de kunstenaar zou wel eens de waarheid kunnen zijn, want boer Luc Vrancken, van wie het aardappelveld is waar de monoliet op staat, kreeg een anoniem telefoontje van iemand die zei dat hij een grap wilde maken.

Ik ben er zeker van dat dit een grap is

Kunstenaar Arne Quinze

Landschapskunst

Kunstenaar Quinze zette jaren geleden het veelbesproken metalen kunstwerk "The Rock Strangers" aan de kust in Oostende. Dergelijke kunstwerken behoren toe aan de "land art": kunstwerken in de natuur. Quinze vertelt hoe Utah, waar de eerste monoliet werd ontdekt, een regio is met veel landschapskunst: "De eerste monoliet die ontdekt werd in Utah stond al jaren in de woestijn. De streek staat erom gekend."

Ik denk dat de eerste monolieten zijn gebaseerd op de film 'A Space Odyssey" van Stanley Kubrick

Kunstenaar Arne Quinze

A Space Odyssey

De kunstenaar staaft zijn vermoedens dat de monoliet in Baasrode geen echte is en maakt daarvoor een vergelijking met andere bekende kunstwerken. Zoals het werk "Spiral Jetty" in Utah: een pier aan de kustlijn die gevormd is als een enorm grote spiraal. Ook dat kunstwerk is deel van de natuur, net zoals die eerste monoliet in de woestijn. Quinze vermoedt dat de eerste "echte" stalen monolieten gebaseerd zijn op die van een heel bekende film: "In de film 'A Space Odyssey" van Stanley Kubrick, een film uit 1968, komen grote stalen monolieten voor die van buitenaardse wezens zouden komen." 

Monolieten zijn een inspiratie geweest voor nog andere buitenlandse kunstenaars. In de woestijn in Qatar, een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten aan de Perzische Golf, staat er een hele rij stalen monolieten. Die zijn van de hand van kunstenaar Richard Serra. 

Een grap

De enige echte conclusie van de kunstenaar is dat de monoliet in Baasrode dus géén origineel werk is: "Er zullen hier en daar wel van die monolieten gezet worden als grapje. Maar dat mag, we mogen ook eens lachen in deze tijden." 

Of het een grap is of niet, er staat er toch maar een in Baasrode. Het haalde internationale pers zoals The New York Times, The Independent, USA Today en het staat zelfs in Indonesische kranten. 

kasto80

Meest gelezen