BELGA/DOPPAGNE

Leerkracht uit De Panne krijgt acht jaar cel voor misbruik van acht minderjarigen

De correctionele rechtbank van Veurne heeft een 46-jarige leerkracht uit De Panne veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor verkrachting en aanranding van in totaal acht minderjarige jongens. Het openbaar ministerie had negen jaar cel gevorderd.

De bal ging eind vorig jaar aan het rollen, toen getuigen zagen hoe een man zich in zijn auto vergreep aan een minderjarige passagier . De verdachte bleek een 46-jarige leerkracht uit De Panne te zijn. Hij werd uiteindelijk eind januari door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van verkrachting en van aanranding van de eerbaarheid. Sindsdien zit hij in voorhechtenis.

Het onderzoek wees uit dat de beklaagde heel wat meer zedenfeiten op zijn kerfstok had. In totaal vergreep hij zich sinds 2011 aan acht jongens tussen 9 en 17 jaar oud. Sommige slachtoffers kregen jarenlang te maken met het misbruik. De meeste jongens had hij via zijn functie als leerkracht leren kennen. Daarbij profiteerde hij vaak van hun kwetsbare thuissituatie. Op die manier werden zelfs drie jongens uit hetzelfde gezin het slachtoffer van de Pannenaar. Ten slotte moest hij zich ook verantwoorden voor bezit en aanmaak van kinderporno.

Het openbaar ministerie vorderde op woensdag 18 november een effectieve gevangenisstraf van negen jaar. Daarnaast vroeg de procureur ook dat hij na zijn celstraf nog tien jaar ter beschikking blijft van de strafuitvoeringsrechtbank. De verdediging betwistte de feiten niet, maar wees er wel op dat de leerkracht behandeld moet worden voor zijn probleem.

De rechtbank veroordeelde de leerkracht uiteindelijk tot acht jaar cel. Hij blijft na zijn straf bovendien nog tien jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. De beklaagde is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt en mag twintig jaar geen functie uitoefenen waarbij hij in contact kan komen met minderjarigen. Aan de slachtoffers moet hij in totaal bijna 50.000 euro schadevergoeding betalen.

Meest gelezen