Liveblog - Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden: "De regels zijn streng genoeg, we hebben geen verstrengingen nodig"

Het aantal ziekenhuisopnames is gisteren weer gestegen. Ook het gemiddelde aantal besmettingen zit weer in de lift. Volgens viroloog Steven Van Gucht is dat wellicht te wijten aan het toegenomen aantal verplaatsingen (naar scholen, winkels), maar hoe zit dat dan precies, want er gelden toch nog altijd veel maatregelen? De Raad van State heeft gisteren geoordeeld dat erediensten weer mogelijk moeten worden. Volg het coronanieuws hier op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau: documenten over coronavaccin van Pfizer/BioNTech ingekeken

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in Amsterdam is het doelwit geworden van een cyberaanval. Daarbij zouden de hackers documenten over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech hebben kunnen inkijken. Dat meldt BioNTech in een persbericht en bevestigt Pfizer aan onze redactie.

Lees meer in dit bericht:

Verlinden: "Regels zijn streng genoeg"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt in "Het Journaal" de licht toenemende coronabesmettingen in Vlaanderen "verontrustend", toch is ze geen voorstander van bijkomende verstrengingen. "We hebben bijzonder strenge maatregelen moeten nemen, maar ze zijn streng genoeg. We hebben geen verstrengingen nodig."

Het is voor Verlinden nu vooral de bedoeling dat iedereen zich zo goed mogelijk houdt aan de bestaande regels. "Ik weet dat het lang duurt, maar het virus houdt van sociale contacten. Hoe minder we er hebben, hoe sneller we er vanaf zijn", zegt ze. "Het vaccin biedt hoop, maar we moeten ons nog aan de maatregelen houden."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) geven de cijfers aan dat versoepelingen niet aan de orde zijn. "We zitten op een plateau dat ontvlambaar is", zegt hij in "Terzake". "Als we zouden versoepelen, gaan we naar een derde golf en dat kunnen we ons niet permitteren. De cijfers bewijzen dat België de juiste beslissing nam door niet te versoepelen voor kerst."

Videospeler inladen...

Politie zet in Limburg drones in tijdens feestdagen

De lokale politie van de zone CARMA - die de steden Genk en Bree, en de gemeenten As, Bocholt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal omvat - gaat tijdens de feestdagen drones inzetten om te controleren op de naleving van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. Dat meldt VTM Nieuws en wordt door politie CARMA aan Belga bevestigd.

De politie van de zone CARMA zal drones inschakelen om te controleren of mensen niet met te veel volk samenkomen en het vuurwerkverbod respecteren. De politiezone maakte vorig jaar al gebruik van drones om illegaal vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode op te sporen, terwijl dit voorjaar ook een droneteam bij de handhaving van coronamaatregelen werd ingezet.

De politie kan bovendien gebruikmaken van een warmtecamera op het toestel, waarmee mensen buiten gecontroleerd kunnen worden. Daarnaast beschikt de lokale politie over een drone met megafoon, maar die zal eerder gebruikt worden om mensen toe te spreken als er zich incidenten voordoen.

Wie de coronamaatregelen niet naleeft, riskeert een boete van 250 euro. Indien iemand niet ingaat op de onmiddellijke schikking en bij flagrante overtredingen van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen, kan het parket overgaan tot een dagvaarding.

Handhaven, versoepelen of verstrengen: wat moeten we doen nu de coronacijfers op een plateau zitten?

Nu de vastgestelde coronabesmettingen op weekbasis nog slechts enkele procenten dalen tot gemiddeld ruim 2.000 per dag, lijkt de neergang van de tweede golf op een plateau beland. Erger: in sommige provincies stijgt het aantal vastgestelde coronabesmettingen weer. Volstaan de huidige maatregelen nog? Of moet het strenger?

Lees meer in dit artikel:

Basisschool in Geel sluit na corona-uitbraak

In Geel sluit basisschool De Luchtballon tot de kerstvakantie de deuren na een uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het gemeentebestuur. De 260 leerlingen moeten tien dagen lang in quarantaine en zullen les krijgen via afstandsonderwijs. Een tiental leerlingen en leerkrachten raakten besmet. De kleuterschool blijft wel open.

Eerder deze week plaatste de school al vier klassen in quarantaine vanwege besmettingen daar, nu volgt dus ook de rest van de school omdat er nog bijkomende besmettingen blijven opduiken. Die beslissing komt er in samenspraak met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de stad, de medische experts en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij voeren ook een risicoanalyse uit om te bepalen wie zich moet laten testen.

2 Britse gezondheidswerkers reageren allergisch op Pfizer-vaccin: "Er valt niks te verbergen, maar dit is niet verwonderlijk"

In het Verenigd Koninkrijk adviseert het toezichtsorgaan voor medicijnen mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergieën zich niet met het coronavaccin van Pfizer-BioNTecht te laten inenten. Dat gebeurt nadat 2 gezondheidszorgwerkers met zo'n voorgeschiedenis allergisch op hun inspuiting hebben gereageerd. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme is dit niet verwonderlijk en hoeft het niet tot ongerustheid te leiden.

Lees meer in dit artikel:

Directeur EMA "steeds meer overtuigd" van resultaten Pfizer-vaccin

Directeur Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft zich in een interview met het Nederlandse televisieprogramma "Nieuwsuur" positief uitgelaten over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Terwijl de beoordeling nog gaande is, zegt Cooke: "We zijn steeds meer overtuigd van de testresultaten die ons ter beoordeling voorliggen. Als u het mij twee maanden geleden had gevraagd, was ik veel minder overtuigd dan nu."

Het EMA wil nog voor het einde van de maand een eindoordeel geven. Als dat positief luidt en de Europese Commissie het advies overneemt, is dit het eerste vaccin dat tot de markt van de Europese Unie wordt toegelaten. Uit onderzoeksresultaten die de makers eerder naar buiten hebben gebracht blijkt een effectiviteit van bijna 95 procent.

Alle nationale medicijnautoriteiten van de landen van de Europese Unie mogen meebeslissen over de toelating. Daartoe staat op 29 december een zitting gepland. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet daaraan mee.

"Als we het vaccin van Pfizer op 29 december goedkeuren, hebben we nog twee dagen nodig om ons besluit in alle landen vertaald te krijgen", blikt de EMA-directeur vooruit. "Dan kan het dus op 31 december worden uitgerold over de lidstaten."

Kinderrechtencommissariaat vraagt scholen om leerlingen niet te snel te heroriënteren

Het Kinderrechtencommissariaat vraagt scholen om leerlingen na de kerstvakantie niet te snel naar een andere richting door te verwijzen. "Geef genoeg tijd om de achterstand door de coronasituatie weg te werken, desnoods tot in juni", klinkt het bij kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

Door de coronacrisis moesten de scholen in maart holderdebolder de deuren sluiten. Veel leerlingen konden maanden niet of deeltijds naar school en liepen leerachterstand op. In juni gingen veel scholen bij de evaluatie voorzichtig te werk, maar daardoor zullen er in januari 2021 wellicht meer leerlingen naar een andere studierichting geheroriënteerd moeten worden.

Het Kinderrechtencommissariaat roept scholen echter op om voorzichtig te zijn bij de beoordeling van hun leerlingen na de kerstexamens en ze niet te snel naar een andere richting door te verwijzen. Het orgaan vraagt rekening te houden met de individuele situatie van de leerling en wil hen voldoende tijd geven om de achterstand weg te werken, desnoods tot in juni. "De pandemie is nog niet gaan liggen en gedeeltelijk afstandsonderwijs is weer een feit", vertelt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

Dit schooljaar kunnen secundaire scholen voor hun evaluatieregeling ook opnieuw afwijken van hun schoolreglement. Zo kunnen ze er nu uitzonderlijk voor kiezen om te evalueren per graad in plaats van per leerjaar of kunnen ze leerlingen tekorten van het eerste jaar laten meenemen naar het tweede jaar van die graad. Het Kinderrechtencommissariaat vraagt scholen dan ook om die "flexibele leerwegen" te benutten.

Ook Canada zet licht op groen voor vaccin van Pfizer-BioNTech

In Canada heeft de regulator Health Canada het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech goedgekeurd. Het is daarmee het derde land, na het Vereningd Koninkrijk en Bahrein, dat het licht op groen zet voor dat vaccin. In de komende dagen zal het vaccineren er beginnen.

Het Pfizer-BioNTech-vaccin, dat onder meer in de fabriek van Pfizer in Puurs wordt gemaakt, is voor 95 procent doeltreffend om COVID-19 te voorkomen, zo blijkt uit de klinische proeven. De bedrijven dienden op 1 december een aanvraag bij het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) om ook in Europa een voorwaardelijke marktvergunning te krijgen. Dat neemt tegen 29 december een beslissing.

West-Vlaanderen noteert 16.600 inbreuken tegen coronamaatregelen

De politiezones in de provincie West-Vlaanderen hebben sinds maart ruim 16.600 inbreuken vastgesteld tegen de coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers van de politiezones. Koploper is Oostende met 2.103 inbreuken. Kustgemeente Middelkerke noteert het laagste aantal inbreuken.

De federale politie heeft een overzicht gemaakt van het aantal corona-inbreuken op basis van de cijfers van de West-Vlaamse politiezones van 16 maart tot 6 december. Daaruit blijkt dat in West-Vlaanderen in totaal al 16.640 inbreuken zijn geteld op de coronamaatregelen. Politiezone Oostende telde daarbij het meeste inbreuken, zo'n 2.103.

Middelkerke telde dan weer het minst aantal inbreuken sinds maart, met slechts 193 inbreuken. Dat grote verschil is volgens burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker te verklaren doordat er in Middelkerke meer gesensibiliseerd wordt. "Ik maak van mijn politiediensten geen gestapo. Mensen worden hier eerder gesensibiliseerd dan beboet. Daarnaast volgt iedereen in Middelkerke ook gewoon de regels zeer goed op", aldus Dedecker.

In de laatste maand werden de meeste inbreuken vastgesteld in politiezone Brugge. Daar werden tussen 6 november en 6 december 290 inbreuken genoteerd. Ook in de laatste maand stelde Middelkerke met slechts vijf inbreuken het minst aantal inbreuken vast.

In totaal werden in West-Vlaanderen de laatste maand 1.696 inbreuken genoteerd. De meeste inbreuken waren er tegen het samenscholingsverbod en de avondklok. In de laatste maand werden in het weekend van 21 november en dat van 28 november het meeste boetes overtredingen vastgesteld in West-Vlaanderen.

Meest gelezen