Maria Bloemetjesbrigade onderhoudt Lourdesgrot in Ramsdonk: "Sommige buurtbewoners werden te oud"

De Lourdesgrot in Ramsdonk baadt dezer dagen in echte kerstsfeer. Dat is het werk van een tiental vrijwilligers, die zich de "Maria Bloemetjesbrigade" noemen. Ze hebben de zorg voor de grot overgenomen van buurtbewoners die te oud waren om dat nog te kunnen doen. De grot is in deze coronatijd uitgegroeid tot een plaats waar mensen troost vinden.

De Lourdesgrot zelf is intussen al meer dan 100 jaar oud. Sinds het begin van de coronacrisis komen er duidelijk meer mensen langs zegt Ria de Vos, één van de vrijwilligers: "De grot wordt meer bezocht. De mensen branden  kaarsen, en tot vorig jaar kon je hier zelfs geen kaarsen kopen. Nu kan dat dus wel en ze worden met massa's gebrand. En je bent hier ook nooit alleen, mensen komen en gaan om hier eens te zitten, wat steun te zoeken, te bidden of om een kaarsje aan te steken."

Maria Bloemetjesbrigade

“We noemen onze vrijwilligersgroep de "Maria Bloemetjesbrigade’" Die naam is er gekomen omdat we in mei begonnen bloemetjes te planten en die hebben we de hele zomer lang hier onderhouden via een beurtrol", zegt de Vos.  Maar ook voor vrijwilligster Rita Van Den Bergh speelt de Lourdesgrot met kerstversiering momenteel een belangrijke rol in haar leven:  “Het leven staat voor iedereen op z'n kop. De mensen weten het niet meer goed, het duurt al zo lang. Nu we de kerstperiode niet meer met onze familie kunnen vieren, is dit voor mij een troostplek. Ook aan mensen die er niet meer zijn, denk ik hier.” 

Meest gelezen