Marktkramer Ivan: "Eerste kerstperiode zonder Leuvense kerstmarkt in 30 jaar"

Vandaag zou normaal gezien de Leuvense Kerstmarkt van start gaan. Maar door corona mogen er geen kerstmarkten plaatsvinden. "Bijzonder jammer", vindt standhouder Ivan, die nu zijn zelfgemaakte glühwein bij klanten aan huis levert.

9 december 2020. Dat zou de startdatum zijn van de 33ste editie van de kerstmarkt in Leuven. De kerstmarkt is de voorbije jaren uitgegroeid van een bescheiden markt op het Ladeuzeplein tot een markt met bijna 200 standhouders op het Ladeuze- en Hooverplein. Ivan Merkx was er van in het begin bij. "Ik sta al zeker 30 jaar op de Leuvense kerstmarkt", vertelt de marktkramer in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik ben toen begonnen met het verkopen van mijn 'Hete Mie', een straffe glühwein van 15 procent die ik speciaal maakte voor de kerstmarkt." 

Intussen is Ivans Hete Mie gekend bij de bezoekers van de kerstmarkt. "Na een aantal jaren kende iedereen mijn Hete Mie. Ieder jaar zag ik dezelfde klanten terugkeren naar mijn kraam. En dit jaar moeten ze het zonder doen. Een aantal van mijn vaste klanten hebben zelfs gebeld om te vragen of ze toch ook dit jaar mijn glühwein kunnen kopen. Grote bestellingen lever ik daarom dit jaar aan huis", vertelt Merkx.

'Ivan de Kerstman'

Bezoekers van de Leuvense kerstmarkt komen jaarlijks van heinde en verre. "En nu moeten ze de markt missen", gaat Merkx verder. Zelf mist hij de kerstmarkt ook. "Het is een vreemde kerstperiode zonder kerstmarkt. Tien dagen gezelligheid, heel jammer dat dat dit jaar niet kan. Maar we weten allemaal waarom niet. En we moeten er met z'n allen door."

Ook in zijn portemonnee voelt Ivan het gemis van de kerstmarkten. "Vorig jaar werd mijn Hete Mie verkocht op twaalf kerstmarkten en dit jaar staat de teller op nul. Ik was bovendien al volop bezig met de voorbereidingen. Ik had al een nieuw verkleedkostuum gekocht. Ieder jaar verkleed ik me als de kerstman in mijn kraam. Kleine kinderen noemden me al 'Ivan de Kerstman'. Ik probeer er het beste van te maken, maar het voelt toch raar aan, zo'n kerstperiode zonder kerstmarkt."

Meest gelezen