Videospeler inladen...

Vluchtelingenorganisatie: "Meer dan 80 miljoen vluchtelingen en ontheemden wereldwijd, een record"

Het aantal vluchtelingen en ontheemden in de wereld is tegen midden 2020 boven de 80 miljoen uitgestegen, een record. Dat blijkt uit een nieuwe schatting van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Ondanks de corona-pandemie ging het geweld gewoon door in verschillende delen van de wereld.

Wereldwijd zijn op dit moment meer dan 80 miljoen mensen op de vlucht. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie in een nieuw rapport: "De internationale gemeenschap slaagt er niet in om de vrede te bewaren", zegt Filippo Grandi, de hoge VN-commissaris voor de vluchtelingen. 

Nochtans lanceerden de Verenigde Naties begin dit jaar een oproep om alle oorlogen te staken en de krachten te bundelen om de pandemie aan te pakken: "Wij bereiken een droevige mijlpaal. Het aantal vluchtelingen en ontheemden zal nog verder stijgen, als de leiders van de wereld de oorlogen niet stoppen", aldus Grandi.

Mogadishu, Somalië
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bij het begin van dit jaar telde de wereld 79,5 miljoen vluchtelingen. Dat zijn mensen die hun woning moesten verlaten vanwege vervolging, conflicten en mensenrechtenschendingen. De meerderheid (45,7 miljoen) zijn binnenlandse vluchtelingen. Bijna 30 miljoen vluchtelingen hebben effectief hun land verlaten. 4,2 miljoen van hen hebben in het buitenland asiel aangevraagd, meldt UNHCR.

Ondanks alle inzet van de Verenigde Naties gaat het geweld gewoon door in landen als Syrië, Congo, Mozambique, Somalië en Jemen. Er zijn dit jaar vooral meer vluchtelingen in de Sahel-regio in Afrika. 

Kaya, Burkina Faso
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Minder asielaanvragen door corona

De coronacrisis met als gevolg de sluiting van de grenzen had duidelijke gevolgen voor de vluchtelingenstroom in de wereld. Zo waren er in de eerste helft van 2020 bijna een derde minder asielaanvragen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de hervestiging van erkende vluchtelingen daalde met bijna een vijfde. De terugkerenden waren grotendeels binnenlandse vluchtelingen.

Idlib, Syrië
AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen