Bas De Wilde

Misvieringen al mogelijk in grensdorp Abele omdat kerk op Franse grond staat: "Ik durf nog geen missen houden omdat er te veel volk zou zijn" 

De Raad van State zegt dat er tegen zondag opnieuw religieuze diensten mogelijk moeten zijn in ons land. Sinds 1 november mag dat niet meer door coronamaatregelen van de regering. In het grensdorp Abele bij Poperinge mogen er sinds vorig weekend wel al katholieke misvieringen plaatsvinden. De kerk staat op Franse grond. 

De Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk is de parochiekerk van het grensdorp Abele bij Poperinge.  Kerkelijk gezien behoort Abele tot het bisdom Brugge, maar het kerkgebouw staat op het grondgebied van de Franse gemeente Boeschepe. Sinds vorig weekend mogen er misvieringen plaatsvinden in Frankrijk, maar niet in ons land.

Pastoor Ludo Lepee heeft overwogen om er misvieringen op te dragen: "In principe mag het omdat de kerk in Frankrijk ligt. Maar ik heb het nog niet gedaan omdat ik bang ben dat er te veel volk zal komen naar de kerk. Meestal zitten er zo'n 40 mensen en dat is sowieso te veel. Er mogen er maar 30 zitten. Moet ik dan 10 mensen naar huis sturen of werken met reservaties?"

400 mensen in Kerstviering in Watou

Ieder jaar komen er zo'n 400 mensen naar de kerstviering in de buurgemeente Watou waar Ludo Lepee ook pastoor is: "We gaan moeten afwachten wat er beslist wordt. Misschien moet ik de mis 2 keer opdragen", zegt pastoor Lepee lachend. "Als er mogelijkheden zijn, dan gaan we zeker misdoen, letterlijk dan."

Ondertussen draagt pastoor Verlee iedere dag een mis op om 8 uur in zijn lege kerk in Watou. "Ik sluit de deur achter mij en doe de mis alleen in de grote kerk. Dat is bijzonder pijnlijk, want mensen hebben er echt nood aan om naar de kerk te komen, vooral in deze moeilijke tijden."

Minister Van Quickenborne overlegt

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zit vanmiddag samen met de vertegenwoordigers van de erkende godsdiensten, om over een nieuwe regeling te spreken. Volgens hem moet het wellicht mogelijk zijn om 10 mensen toe te laten bij religieuze diensten.

Meest gelezen