Foto: Radio 2

Carnavalsgroep uit Baasrode zit achter stunt: "Wij hebben de metalen monoliet op het aardappelveld gezet"

Carnavalsgroep D'Omerkes uit Baasrode heeft bekend achter de stunt met de monoliet te zitten. Een metalen object verscheen er begin deze week op een aardappelveld en was vandaag even plots weer verdwenen. Ook elders in de wereld gebeurde dat op verschillende plaatsen. In Baasrode is het dus het werk van carnavalisten. 

Na amper een dag is de metalen paal die in het aardappelveld van Baasrode stond alweer verdwenen. De zogenaamde monoliet haalde de wereldpers en maakte van Baasrode voor even een "werelddorp". Nu het kunstwerk verdwenen is, vond carnavalsgroep D'Omerkes uit Baasrode het tijd om bekend te maken dat zij achter de actie zit. 

Een raadsel

Zowel gisteren als vandaag wordt er in de lokale én in de internationale pers kwistig geschreven over "de monoliet van Baasrode". De metalen paal verscheen gisteren zomaar in het veld van boer Luc Vrancken. Het is opvallend, omdat er eerder ook een gelijkaardig kunstwerk opdook in een woestijn in Utah, in Amerika. Ook die verdween op mysterieuze wijze. De mysterieuze paal van Baasrode is nu echter niet meer zo mysterieus. De grappenmakers hebben zich intussen bekend gemaakt.

"We wilden eerste in België zijn"

"Het is eigenlijk begonnen als een stom idee", vertelt initiatiefnemer Tom Pletinck van de carnavalsgroep bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "We zagen de laatste tijd de bewuste monoliet vaak in het nieuws verschijnen en het leek ons wel leuk als er ook zoiets in Baasrode zou komen."

"We hebben de monoliet bijna helemaal zelf gemaakt", gaat Pletinck verder. "We zijn er 1 avond mee bezig geweest. Het moest rap gaan, want we wilden natuurlijk wel de eerste zijn die zo'n stunt uithaalde." De carnavalsgroep wil met de monoliet toch een beetje plezier brengen in Baasrode nu er geen carnavalsstoet door de straten rijdt door het coronavirus. "Plezier maken is ons denk ik wel gelukt", lacht hij.

Voor de avondklok thuis

Maar waarom plaatste Tom Pletinck en zijn vrienden die "monoliet" nu precies in een aardappelveld? "Het aardappelveld is het veld van een bevriende boer van onze carnavalsvereniging", verklaart Pletinck. "Tijdens de zomer stockeren we het materiaal van onze carnavalwagens bij hem. We hebben hem dit keer opgebeld met aan andere vraag: of we een grap mochten uithalen."

De zogenaamde monoliet werd 's avonds laat op het veld van boer Luc geplaatst: "Maar we waren wel voor de avondklok weer thuis!" 

Weg na 1 dag

"Onze actie heeft veel meer teweeggebracht dan we ooit hadden kunnen denken", zegt Pletinck nog. "We hebben de monoliet omwille van de vele aandacht dan ook vroeger weggehaald dan gepland. We hadden een beetje schrik dat als we hem er langer zouden laten staan, dat hij dan beschadigd zou raken of gestolen zou worden."

En zo eindigde de grap van carnavalsgroep D'Omerkes al na 1 dag. Ze hebben niet lang moeten zwijgen, gelukkig maar, want op Facebook waren enkele speurneuzen hen al op het spoor: "Als ik zo de reacties op sociale media las, dan werd er al snel een link gelegd naar een carnavalvereniging. Maar over welke vereniging het precies ging, was gelukkig nog veel discussie."

Maar waar is de monoliet nu? "Die ligt voorlopig gewoon in mijn camionette", lacht Tom Pletinck. "Als de coronaregels het toelaten gaan we er in de toekomst misschien nog iets ludieks mee doen."

kasto80

Meest gelezen