Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw verkozen president Biden wil in 100 dagen 100 miljoen Amerikanen vaccineren

De nieuw verkozen president Joe Biden wil de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn 100 miljoen Amerikanen vaccineren. Daarmee wil hij "de richting van het coronavirus" veranderen, want Biden gaf zelf toe dat 100 dagen te kort zijn om de epidemie volledig te stoppen. Op dit ogenblik beleeft de corona-epidemie een nieuwe piek in de VS. 

Op een briefing in Wilmington, Delaware, stelde de nieuw verkozen president Biden zijn plan voor hoe hij in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn de corona-epidemie wil bestrijden. Biden heeft drie prioriteiten in die periode: hij wil 100 miljoen ( van de 330 miljoen) Amerikanen vaccineren, het gebruik van mondmaskers stimuleren en hij wil de kinderen weer naar school krijgen. Hij zei dat tijdens de voorstelling van Xavier Becerra, die Biden als minister van Gezondheid in zijn ploeg wil opnemen.

Biden wil het dragen van mondmaskers verplicht maken in overheidsgebouwen van de federale overheid en op vliegtuigen, treinen en bussen bij reizen van staat naar staat. Hij wil gouverneurs en burgemeesters aanmoedigen gelijkaardige maatregelen te nemen. 

Concrete details over hoe hij dat vaccinatieplan gaat uitvoeren, gaf Biden niet. "In mijn eerste 100 dagen kan ik de epidemie niet stoppen. Dat kan ik niet beloven. We zijn niet snel in deze puinhoop terechtgekomen, snel geraken we er ook niet uit." 

Maar Biden maakt zich wel sterk dat hij de epidemie daarmee kan ombuigen. Dat is op zich al een immense opdracht, want op dit ogenblik raast corona nog steeds door het land, met de voorbije dagen gemiddeld meer dan 200.000 nieuw vastgestelde besmettingen en meer dan 2.200 doden. Dokter Anthony Fauci, adviseur van huidig president Trump, die dat ook voor Biden blijft, noemde Bidens voornemen "gedurfd, maar doenbaar". 

De Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse medicijnenwaakhond, liet gisteren weten dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech voldoet aan de veiligheids-en effectiviteitseisen, wat de weg voor goedkeuring van het vaccin in de VS vrijmaakt. Die formele beslissing van de FDA valt normaal gesproken, morgen, donderdag. De regering van president Trump heeft 100 miljoen dosissen van dat vaccin besteld.

Herbekijk ook de reportage over Bidens voornemens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen