Belga

Lichaam van stuntman die meer dan 30 jaar geleden stierf, opgegraven voor DNA-staal in onderzoek naar Bende van Nijvel  

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben speurders begin deze week het lichaam van een stuntman opgegraven, die in 1987 om het leven kwam. Zijn naam komt voor in het onderzoek, maar de speurders hadden geen DNA-staal van hem. In het hele dossier zitten 800 namen van wie men geen DNA-staal heeft. Systematisch verzamelen de speurders die stalen nu, in de hoop dat er een match is met de DNA-sporen uit het dossier.

Begin deze week werd in Ophain-Bois-Seigneur-Isaac, een deelgemeente van Eigenbrakel, het lichaam opgegraven van een 41-jarige stuntman. Hij stierf in 1987 bij een ongeluk op het Nederlandse autocircuit van Zandvoort. Zijn naam komt voor in het Bendedossier, en dus wilden de speurders toch nog een DNA-staal afnemen om dat dan te kunnen vergelijken met de DNA-sporen die in het onderzoek zitten. 

"Deze onderzoeksopdracht maakt deel uit van de onderzoeken die op verzoek van de onderzoeksrechter Martine Michel worden uitgevoerd om gebruik te kunnen maken van de nieuwste beschikbare DNA-analyses", zegt de politiecommissaris van Eigenbrakel. 

Hoe zit het nu weer met de Bende van Nijvel? Met deze video van 1 minuut ben je weer helemaal mee: 

Videospeler inladen...

Het is niet het enige staal dat verzameld en geanalyseerd wordt. In het (omvangrijke) dossier van de Bende van Nijvel zitten in totaal 800 namen van wie men geen DNA-staal heeft. De technieken nu zijn veel verfijnder dan die van 30 jaar geleden, dus verzamelen de speurders al maandenlang systematisch een staal van elk van die 800 mensen, in de hoop dat er een match is met een van de DNA-sporen in het onderzoek. Door de coronacrisis hebben de speurders wat vertraging opgelopen. Vandaag de dag hebben ze al iets meer dan 400 stalen verzameld, tot nu toe zonder match. 

Het DNA-onderzoek is ook niet de enige piste die de speurders nog volgen. In totaal werken er 20 agenten op het dossier, in de hoop dat er na al die jaren toch nog een doorbraak zou komen. Die doorbraak is nodig voor 2025, wanneer het dossier verjaart. 

Meest gelezen