Paardeneigenaars kunnen attest aanvragen om tijdens oudejaarsnacht bij paard te zijn

In Balen, Mol en Dessel kunnen paardeneigenaars een attest aanvragen bij de gemeente om tijdens de oudejaarsnacht bij hun paard te zijn, ook na middernacht. Dat kan in principe niet, omdat de avondklok dan van kracht is, maar de Kempense gemeenten willen de paardeneigenaars de kans geven om hun dieren gerust te stellen, mocht er ondanks het verbod toch vuurwerk afgestoken worden.

Heel wat paardeneigenaars vrezen dat er tijdens oudejaarsnacht toch vuurwerk zal afgestoken worden, ook al geldt er een algemeen verbod. "Het is een jaarlijks weerkerend feit dat dieren worden opgeschrikt door vuurwerk en dat er zich problemen voordoen", zegt Kris Van Dijck (N-VA), de burgemeester van Dessel. "Er zijn heel wat mensen die daarom de oudejaarsnacht bij hun dier doorbrengen en we willen hen ook dit jaar die mogelijkheid geven. Vuurwerk mag dit jaar niet natuurlijk, maar wij kunnen helaas geen garantie geven dat iedereen zich daar aan zal houden."

Wij zijn geen grote gemeenten en we weten wie dieren heeft. We hebben er vertrouwen in dat er geen misbruik zal gemaakt worden van het attest

Kris Van Dijck (N-VA), burgemeester Dessel

Wie graag bij zijn dier op de wei of in de stal wil zijn, kan dus een attest aanvragen bij de gemeente. Het geldt tussen middernacht en 2 uur. Burgemeester Van Dijck denkt niet dat de inwoners misbruik zullen maken van het attest om langer buitenshuis te kunnen feesten. "We zijn geen grote gemeente en we weten nogal snel wie er dieren heeft en wie niet. Je moet ook een exact adres geven van de locatie van de wei of de stal, en dat kan gecontroleerd worden." Wie het attest toch misbruikt, riskeert een coronaboete.

Het attest geldt niet enkel voor paarden, het kan ook aangevraagd worden voor andere dieren die gevoelig zijn aan vuurwerk en die je niet in huis kan nemen, zoals alpaca's of lama's bijvoorbeeld.

Meest gelezen