Handhaven, versoepelen of verstrengen: wat moeten we doen nu de coronacijfers op een plateau zitten?

Nu de vastgestelde coronabesmettingen op weekbasis nog slechts enkele procenten dalen tot gemiddeld ruim 2.000 per dag, lijkt de neergang van de tweede golf op een plateau beland. Erger: in sommige provincies stijgt het aantal vastgestelde coronabesmettingen weer. Volstaan de huidige maatregelen nog? Of moet het strenger?

Gemiddeld 2.154 vastgestelde besmettingen per dag tussen 29 november en 5 december, goed voor een daling van 7 procent ten opzichte van een week eerder: zo lezen de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano vandaag. Daarmee zijn de forse dalingen met meerdere tientallen procenten van de voorbije weken verleden tijd en lijken de cijfers op een plateau beland. Erger: in provincies als West-Vlaanderen en Luxemburg zitten de vastgestelde besmettingen weer in de lift.

Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) naar eigen zeggen "verontrust" is door deze stand van zaken, is ze geen voorstander van nieuwe, strengere maatregelen. Ze wil vooral dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de bestaande maatregelen houdt. "Ik weet dat het lang duurt, maar het virus houdt van sociale contacten. Hoe minder we er hebben, hoe sneller we ervan af zijn. Het vaccin biedt hoop, maar we moeten ons nog aan de maatregelen houden."

Bekijk hier het gesprek met Annelies Verlinden in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Geen verstrengingen...

Ook voorzitter Philippe Devos van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) staat niet te springen voor nieuwe, strengere maatregelen. Hij hoopt eveneens dat mensen in eerste instantie de bestaande maatregelen nauw(er) zullen toepassen. "De bevolking heeft er genoeg van en het verzorgend personeel ook, maar nog niet iedereen heeft begrepen dat nu een inspanning doen de kortste weg naar verlossing is."

Strenger optreden zal volgens Devos weinig zoden aan de dijk zetten. "Mijn doktersgeest zegt me dat je mensen niks oplegt door ze in te perken. Het is niet omdat de dokter zegt "Stop met roken" dat je zal stoppen met roken. Bestraffen heeft maar zin als slechts een minderheid van de bevolking niet gehoorzaamt." 

"Als we een groot deel van de bevolking niet meer mee hebben, gaan we dat niet met straffen oplossen. Als iedereen op de autosnelweg 150 kilometer per uur rijdt, dan kan je misschien wel 2 bestuurders op de 1.000 klissen, maar het aantal verkeersdoden zal even hoog blijven."

...maar ook geen versoepelingen

Tegelijk pleit Devos allerminst voor versoepelingen op dit moment, iets wat onder anderen voorzitter Georges-Louis Bouchez van de MR wel lijkt te doen in het kader van de eindejaarsfeesten. "Voor mij is dat hetzelfde als zeggen dat je alle belastingen wil afschaffen of iedereen een basisinkomen van 2.000 euro wil geven", zegt Devos.

Bekijk hier de reportage met Philippe Devos in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Dat is politiek van slechte kwaliteit. Hij weet heel goed dat versoepelingen niet mogelijk zijn, de cijfers voorspelden dat al. Dat is de realiteit. Die negeren op dit onderwerp, laat anderen toe om op andere domeinen de realiteit ook te negeren."

"Ik zou liever hebben we we op houden met er de kantjes van af te lopen en dat we allemaal eerlijk zouden zijn, liever dan maatregelen verstrengen die niemand dan naleeft. Niet de politiek zal deze crisis oplossen, ieder van ons is verantwoordelijk. Wie een feestdis voor 20 mensen klaarmaakt, van wie 1 iemand later sterft, zal de slechtste kerst ooit hebben gehad. Veel slechter dan als hij alleen was gebleven. Zelf ga ik in juni Kerstmis vieren, met veel alcohol en een kerstboom."

Avondklok

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey van de VUB hoopt dat mensen de bestaande maatregelen weer strikter gaan naleven, al ziet hij wél ruimte voor enige verstrenging. Daarbij denkt hij in eerste instantie aan een uitbreiding van de avondklok. In Vlaanderen geldt die van middernacht tot 5 uur, in het Brussels Gewest is dat van 22 uur tot 6 uur.

"Ik zeg niet dat het alleen door de avondklok komt, maar op dit moment zijn de cijfers het beste in Brussel. Een avondklok om 22 uur leidt ertoe dat we onze contacten gaan verminderen. Volgens mij is dat een efficiënte maatregel die weinig mensen treft en die makkelijker te handhaven is. Na 22 uur blijft iedereen gewoon binnen."

Bekijk hier het gesprek met Dirk Devroey in "De afspraak" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een perimeter voor verplaatsingen instellen, lijkt Devroey een minder goed idee. "Tijdens de eerste golf hadden we een totale lockdown, toen moest de politie bij wijze van spreken slechts 5 wagens controleren. Nu staan er files op de Ring. Dat verkeer controleren, lukt niet. Je kan het niet handhaven."

Devroey wil vooral vermijden dat het huidige plateau het vertrekpunt voor de derde golf zou zijn omdat de druk op de ziekenhuizen in ons land nog altijd groot is. "We weten met een vrij grote zekerheid dat we een derde golf zullen krijgen nog voor iedereen gevaccineerd zal zijn. Als die nu al komt, zal dat leiden tot complete chaos in onze ziekenhuizen en gaan die weer andere zorg moeten uitstellen."

Meest gelezen