Schepenen van Mobiliteit Emmanuel de Béthune (Roosdaal), Kristien Vanhaverbeke (Beersel), Carina Ricour (Herne) en Kristof Cattie (Bever)
Radio 2

Protest tegen nieuw vervoersplan want minder bussen van De Lijn in Zennevallei en Pajottenland

Een tiental schepenen van Mobiliteit uit het Pajottenland en de Zennevallei protesteert tegen het nieuwe vervoersplan voor de bussen van De Lijn in hun regio. Heel wat buslijnen zullen worden geschrapt in de landelijke gemeenten en verhuizen naar dichtbevolkte gebieden in de Rand rond Brussel. De schepenen willen dat de Vlaamse regering geld vrijmaakt voor klein, lokaal openbaar vervoer in de landelijke gebieden.  

Initiatiefnemer van het protest is Simon De Boeck, de schepen van Mobiliteit van Gooik. "Wij vrezen", zegt hij, "dat jongeren, senioren, kansarmen en pendelaars vanaf 2022 in de kou zullen blijven staan. Meer mensen zullen de auto nemen. Ook hier slibben de landelijke steenwegen dicht door het vele verkeer." De mobiliteitsschepenen van Roosdaal, Herne, Bever, Linkebeek, Drogenbos, Beersel, Sint-Genesius-Rode en Halle sluiten zich aan bij het protest. 

Schepen De Boeck pleit voor alternatief openbaar vervoer. "Wij gaan akkoord dat het geen zin heeft dat er grote, lege bussen rondrijden in de Zennevallei en het Pajottenland, maar dan moet er een alternatief vervoer komen. Ik denk aan kleine, lokale busjes die korte ritten maken. Maar er zijn geen middelen voorzien om dat alternatief openbaar vervoer te organiseren. Wij willen dat de Vlaamse regering extra geld vrijmaakt." Het nieuwe vervoersplan voor de regio Halle-Vilvoorde treedt op 1 januari 2022 in werking.

Meest gelezen