Veel vroeger dan verwacht: raadkamer over aanslagen 22 maart 2016 afgelopen

De raadkamer over de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem is afgelopen. Dat is veel vroeger dan verwacht, want er waren oorspronkelijk 10 dagen voorzien voor de behandeling van het dossier. Op 5 januari zullen we weten welke verdachten zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. 

Op 5 januari zal de Brusselse raadkamer beslissen welke verdachten voor de rechtbank moeten terechtstaan voor de aanslagen van 22 maart- en voor welke rechtbank dat dan is. De raadkamer had 10 dagen uitgetrokken voor de behandeling van het dossier, maar het is veel vroeger gedaan dan verwacht. 

Over wie moet de raadkamer beslissen?

In totaal zijn er 13 mannen in verdenking gesteld voor de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om het leven. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven maar in de weken en maanden nadien werden in totaal 13 personen in verdenking gesteld. 

Het federaal parket wil 8 verdachten voor het hof van assisen brengen: Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa. Daarnaast wil het parket nog 2 anderen voor de correctionele rechtbank brengen. Voor de laatste drie verdachten vraagt het parket de buitenvervolgingstelling, omdat er geen bewijzen zijn dat ze rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen. 

Als de raadkamer beslist dat het tot een assisenproces moet komen, zal de kamer van inbeschuldigingstelling zich nog over het dossier moeten buigen. Wanneer die zittingen zouden plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Het proces zelf zou ten vroegste in september 2021 plaatsvinden, mogelijk zelfs pas in 2022. Pas als in Frankrijk het proces over de aanslagen in Parijs afgerond is, kan het proces hier bij ons starten. 

Meest gelezen