Scouts Zottegem wordt Oost-Vlaamse energieambassadeur: “We maken zelf een mobiele zonnepaneleninstallatie!”

De scouts van Zottegem viel in de prijzen voor hun ecologisch verantwoorde manier om koelkasten goed te laten werken: de mobiele zonnepaneleninstallatie. Het is het vierde jaar dat de provincie Oost-Vlaanderen energieambassadeurs aanduidt en hen subsidies geeft. Het zijn telkens organisaties of besturen die met een bepaald project de CO2-uitstoot willen verminderen. 

De provincie Oost-Vlaanderen deelt ruim 170.000 euro uit aan 10 organisaties  en besturen die een goed voorstel deden om de CO2-uitstoot te verminderen en zo op een duurzame manier willen overschakelen op andere energiebronnen.

De scouts van Zottegem doet dat met een mobiele zonnepaneleninstallatie, want de leden zaten met een probleem, zegt scoutsleider Seppe Cantaert bij Radio2 Oost-Vlaanderen: “We waren aan ’t kijken om stroom te hebben op kamp, want onze gasfrigo’s werkten niet meer, en het werd altijd maar warmer, met hittegolven enzo. De alternatieven waren dieselmotoren ofwel iets meer ecologisch. En het is dat laatste geworden. 

(Lees verder onder de foto)

"Een paar jaar geleden kregen we uitleg op een uiteenzetting van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Anderhalf jaar later hebben we subsidies, en kunnen we eraan beginnen. Naast de 2.500 euro van de provincie, krijgen we ook nog 2.500 euro van Cera. We gaan de installatie zelf maken, met een groepje van Scouts Zottegem en enkele mensen met de juiste kennis en ervaring.”

Eén van de voorwaarden om de provinciale subsidies te krijgen, is dat je je project ook ter beschikking stelt van anderen. “We zouden de installatie kunnen uitlenen aan andere verenigingen, op momenten dat wij ze niet nodig hebben”, zegt Seppe, “maar we zullen ze moeten verhuren, want het gaat om duur materiaal, en de verzekering komt er nog bij.”

Nog 9 andere energieambassabeurs

Al voor het vierde jaar op rij benoemt de provincie Oost-Vlaanderen energieambassadeurs. "Die moeten een voorbeeldfunctie vervullen", zo luidt het. “Want we roepen iedereen op om de eigen CO2-uitstoot te beperken en mee te werken aan een duurzame energietransitie (de overgang naar meer milieuvriendelijke energiebronnen). Onze ambitite is om tegen 2040 klimaatgezond te zijn.”

Van de 15 ontvangen dossiers, heeft de provincie er 10 geselecteerd. Ze geeft niet alleen subsidies aan de energieambassadeurs. Het provinciebestuur zorgt ook voor expertise en het delen van kennis, en elk project krijgt een meter of peter voor de concrete uitwerking van het energieproject. 

kasto80

Meest gelezen