Slachtoffers van onbekende ziekte in Indiase stad Eluru hebben te veel lood en nikkel in het bloed

De plotse uitbraak van ziektegevallen in het zuiden van India is wellicht te wijten aan vervuiling met zware metalen. De voorbije dagen zijn meer dan 500 mensen opgenomen in ziekenhuizen met klachten als duizeligheid en misselijkheid. Een man is overleden.

Sinds eind vorige week zijn 505 mensen in de stad Eluru in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh opgenomen in ziekenhuizen. Vele anderen werden behandeld voor dezelfde symptomen. Het ging dan om duizeligheid, verwardheid en misselijkheid. Een man is overleden.

De artsen stonden aanvankelijk voor een raadsel. Het was niet duidelijk waarom die mensen plots ziek werden. Het drinkwater in de stad werd onderzocht en daar bleek niets mis mee te zijn. 

Uit onderzoek is nu gebleken dat minstens een aantal van die zieke mensen te veel nikkel en lood in het bloed hebben. Dat zou kunnen wijzen op vervuiling met zware metalen en dus niet op een ziekte veroorzaakt door een bacterie of een virus, zoals aanvankelijk gevreesd werd.

Omdat het niet om vervuild drinkwater gaat, wordt nu gekeken naar voedingswaren die de zieken recent gegeten of gedronken hebben. Stalen van melk, rijst en groenten worden onderzocht. Mogelijk zijn die besmet met pesticiden. 

De uitbraak kwam wel op een slecht ogenblik net nu de ziekenhuizen in Andhra Pradesh onder zware druk staan door de coronacrisis. In die staat zijn nu al bijna een miljoen mensen besmet. 

Meest gelezen