Toppleiter Jef Vermassen over 10 jaar verdwijning Elke Wevers: "Enkel een profiler kan haar terugvinden"

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat Elke Wevers uit Neeroeteren verdween. Advocaat Jef Vermassen staat haar ouders bij en wil nieuw leven blazen in het onderzoek. Hij wil profilers inschakelen, die ook bij de zaak Ronald Janssen voor een nieuwe kijk zorgden. 

Dag op dag tien jaar geleden stuurde Elke Wevers een sms'je naar haar werkgever, met de boodschap dat ze die ochtend niet naar het werk zou komen. Sindsdien is Wevers spoorloos en is het nog steeds niet duidelijk wat er die dag juist gebeurde. "Het is voor ons een zeer moeilijke dag. Uiteraard vooral voor de ouders, maar ook voor mij", vertelt advocaat Jef Vermassen. "Er is ontzettend veel gebeurd op die tien jaar, maar dat ben ik wel gewend ondertussen. Net zoals bij bijvoorbeeld het dossier van de Bende van Nijvel, ben je hier elke dag mee bezig. Er blijven namelijk tips binnenkomen. Een deel daarvan komen van mensen die fantaseren, maar er zijn er ook bij die nuttig zijn. Vaak zeggen die mensen dan dat ik de informatie niet mag doorgeven aan de onderzoeksrechter, omwille van beroepsgeheim. Dat is frusterend."

Het onderzoek naar de verdwijning van Elke Wevers ligt op dit moment volledig stil en dat is ook logisch volgens Vermassen. "Wanneer je een moord wil oplossen, moet dat de eerste dagen of weken na de feiten gebeuren. Als dat niet lukt, heb je toeval nodig om de dader nog te treffen. Zeker na tien jaar. Het geheugen van de mensen verzwakt. Er is de laatste jaren dus nog weinig onderzoek gevoerd", vertelt hij. 

We denken dat er nog één mogelijk spoor is dat onvoldoende onderzocht is
Jef Vermassen, advocaat

Vermassen en de ouders van Elke Wevers denken te weten wie verantwoordelijk is voor haar verdwijning, maar die piste is in het onderzoek volgens de advocaat nooit genomen. "We hebben in alle richtingen naar een oplossing gezocht en we denken dat er nog één mogelijk spoor is dat onvoldoende onderzocht is. Tenzij de dader zich nu toevallig verspreekt, is er nog maar één manier om de oplossing te vinden: een goede profiler aanstellen. In de zaak Ronald Janssen heb ik de ouders van Annick Van Uytsel verdedigd. Daar heeft de onderzoeksrechter gebruikgemaakt van twee profilers, opgeleid door de FBI. Zij zijn van nul herbegonnen en hebben dingen gevonden waar niemand aan gedacht had en het dossier voor een groot stuk vooruitgeholpen. Dat zou men nu ook moeten doen en dezelfde mensen aanduiden. Wanneer er dan ondervragingen plaatsvinden of iemand aangehouden wordt, is de kans groter dat de dader ook zal bekennen."

Meest gelezen